MENU

Trabant P50

De Trabant P50 was een productiemodel van een prototype uit de Automobilwerk Zwickau Fabriek, de P70. Die auto had een tweetaktmotor en voorwielaandrijving die nog voor de oorlog door DKW waren ontwikkeld, en reeds ten behoeve van de IFA F8 door AWZ in productie waren genomen. De carroserie van deze P70 was van kunststof en werd in kleine aantallen geproduceerd tot de eerste Trabant werd gepresenteerd, de P50.

 

Trabant P50

Trabant P50

 

Na de vorming van het Industrieverband Fahrzeugbau (IFA) en de fusie in 1958 van AWZ met de vroegere Horch-fabriek, werd het werk verdeeld over deze beide in Zwickau gevestigde fabrieken. De voormalige Horch-fabriek bouwde het chassis en de voormalige Audi-fabriek verzorgde de carrosserie en monteerde deze op het chassis. De gefuseerde fabrieken gingen verder onder de naam VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau.

 

De Trabant P50 werd aangedreven door een luchtgekoelde tweecilinder tweetakt-motor met 500 cc inhoud die 18 PK leverde, hiermee haalde de p50 een topsnelheid van ongeveer 95 km/u. Na een technische upgrade van de motor en toepassing van een volledig gesynchroniseerde versnellingsbak was het vermogen 20 PK. Het P50-model was beschikbaar in standaarduitvoering en in een tweekleurige luxe-uitvoering en voor korte tijd in een driekleurige luxe-uitvoering.

 

Het binnendeel van de carrosserie was zelfdragend en van metaal, maar de buitenzijde van de spatborden, portieren, dak, motorkap en kofferdeksel waren vervaardigd uit Duroplast, een kunststof die werd vervaardigd van katoenvezels gedrenkt in fenolhars. De Duroplast werd toegepast wegens een staaltekort als gevolg van een handelsembargo door het Westen, en een overschot aan katoenvezels uit de Sovjet-Unie. De fenolhars werd gewonnen uit bruinkool, die in de DDR ruim voorhanden was.Trabant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant