MENU

Suzuki Swift

De Suzuki Swift was een compacte auto van Suzuki die in 1983 in productie ging onder de naam Suzuki Cultus. Vanaf de tweede generatie, die in 1989 in productie ging, werd de naam Swift gebruikt. De Suzuki Cultus werd voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de 25e Tokyo Motor Show. Suzuki had deze auto ontworpen voor de Japanse binnenlandse markt, maar door een alliantie met General Motors werd het model ook in andere markten worden verkocht. Zo werd voor de Noord-Amerikaanse markt de naam “Chevrolet Sprinter” gebruikt, en voor de Australische markt “Holden Barina”.

 

Suzuki Swift 1986

Suzuki Swift uit 1986

 

De eerste generatie van de Swift werd gebouwd tussen 1983 en 1988. De tweede generatie kwam op de thuismarkt in september 1988. Tijdens de European Motor Show Brussels 1988 maakte de het model zijn Europese première. Zowel voor de Europese als voor de Noord-Amerikaanse markt werd de naam Suzuki Swift gekozen. In Japan werd de tweede generatie nog steeds onder de naam Cultus verkocht. In 1996 werd het model in Europa ook als Subaru Justy aangeboden, het enige wat anders was dan de Swift was dat de Justy standaard AWD kreeg.

 

Suzuki Swift 1988

Model uit 1988

 

De leukste versie was ongetwijfeld de GTi versie met het G13B-blok. Dit 1,3 liter 16V DOHC blok produceerde 100 PK en kon worden doorgetrokken tot 7800 toeren. Met een gewicht van 720 kilo ging dat best vooruit.

 

Suzuki Swift GTi MK1

Eerste generatie Swift GTi

 

Swift GTi MK1 walkaround.


Suzuki modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant