MENU

Suzuki

Suzuki is een fabrikant van auto’s en motoren uit Japan met haar hoofdkantoor in Hamamatsu. Het bedrijf werd in 1909 opgericht door Michio Suzuki (1887-1982). Later kwam zijn schoonzoon Shunzo Suzuki in het bedrijf werken en werd mede-eigenaar. Suzuki begon ooit als producent van onder andere weefgetouwen en wapens.

 

In 1937 produceerde Suzuki voor het eerst een kleine auto, gebaseerd op de Austin Seven. Binnen twee jaar bouwde het Japanse merk meerdere compacte prototypes. Deze eerste Suzuki automobielen werden aangedreven door een voor die tijd innovatieve, vloeistofgekoelde, viertakt, vier-cilinder motor. Het blok had een gegoten aluminium carter en leverde 13 PK uit een cilinderinhoud van minder dan 800cc.

 

Suzuki Suzulight 1951

Suzulight uit 1951

 

Met het begin van de Tweede Wereldoorlog, werden de productieplannen voor nieuwe voertuigen gestopt toen de regering verklaarde dat civiele personenauto’s geen prioriteit hadden. Aan het einde van de oorlog pakte de autoproducent de productie van weefgetouwen weer op. Deze productie kreeg een extra impuls toen de Amerikaanse regering instemde met de verzending van katoen naar Japan en het bedrijf groeide als kool. Maar de vreugde was van korte duur want in 1951 stortte de katoenmarkt in.

 

Geconfronteerd met een kolossale uitdaging, greep het Japanse merk terug naar motorvoertuigen. Na de oorlog hadden de Japanners een grote behoefte aan betaalbare, betrouwbare auto’s. Een aantal bedrijven begon met het aanbieden “clip-on” gas-aangedreven motoren die konden worden bevestigd aan een fiets. Suzuki’s eerste tweewieler kwam in de vorm van een fiets uitgerust met een motor genaamd, de “Power Free.” Een eenvoudig en betaalbaar ontwerp dat makkelijk in onderhoud was.

 

Tegen 1954 produceerde het Japanse merk 6.000 motorfietsen per maand en had de naam veranderd in Suzuki Motor Co, Ltd. Na het succes van de eerste motorfietsen creëerde Suzuki een nog succesvollere automobiel: de 1955 Suzuki Suzulight. Deze auto had onder andere voorwielaandrijving en onafhankelijke wielophanging.

 

Tegenwoordig is het Japanse merk een van de grootste producenten van auto’s en motorfietsen ter wereld. In het jaar 2011 stond het merk op nummer elf achter grote namen als Volkswagen, General Motors en Renault. In Japan moet het alleen Toyota voor zich dulden als grotere producent van auto’s.

 

The History of Suzuki

Suzuki modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant