MENU

Austin Seven

De Austin Seven is een model dat van 1923 tot 1939 in het Verenigd Koninkrijk door Austin werd gebouwd. Het model kreeg de bijnaam “Baby Austin” en was in die tijd een van de meest populaire auto’s die voor de Britse markt werden geproduceerd en eveneens goed in het buitenland werden verkocht.

 

Austin 7 uit 1922

Foto: Navigator84

Austin Seven uit 1922

 

Het effect ervan op de Britse markt was vergelijkbaar met dat van de Model T Ford in de VS, die de meeste andere Britse economy-auto’s en -fietsen uit het begin van de jaren twintig verving. De Austin Seven werd ook in licentie gegeven en gekopieerd door bedrijven over de hele wereld. De allereerste BMW-auto, de BMW Dixi, was eigenlijk ook een Austin 7.

 

In Frankrijk werden ze gemaakt en verkocht als Rosengarts, en in de Verenigde Staten werden ze gebouwd door de Amerikaanse Austin Car Company. Zelfs in Japan gebruikte Nissan het ontwerp van dit model als basis voor hun eerste auto’s, hoewel niet onder licentie. Dit leidde uiteindelijk tot een overeenkomst in 1952 voor Nissan om Austins in Japan te bouwen en te verkopen onder de naam Austin.

 

Veel Austin 7’s werden na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot “specials”, waaronder de eerste raceauto die werd gebouwd door Bruce McLaren en de eerste Lotus, de Mark I.

 

De naam Austin 7 was zo krachtig dat het bedrijf deze naam opnieuw gebruikte voor vroege versies van de A30 in 1951 en Mini in 1959.

 

De 'New Austin Seven' A30 uit de jaren vijftig

Foto: Tim Green

De ‘New Austin Seven’ A30 uit de jaren vijftig
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant