Suzuki Suzulight

Suzulight was de naam die Suzuki gaf aan de kei auto’s die het merk produceerde tussen 1955 tot 1969. Deze modellen waren de eerste modellen waarmee Suzuki zijn debuut maakte in de auto-industrie, tot dat moment werden er alleen motorfietsen geproduceerd. De Suzulight sedans en lichte bestelwagens hadden allemaal dwarsgeplaatste motoren en voorwielaandrijving. De Suzulight Carry vrachtwagens en bestelwagens waren de eersten die het Carry label, deze zijn er nog altijd.

 

suzulight SF

 

Het model werd geïntroduceerd in april 1955, “SF” stond voor “Suzuki Four-wheel car”. Het was sterk gebaseerd op de Lloyd LP400. Suzuki had ter inspiratie ook gekeken naar de Citroën 2CV en Renault 4CV. De Suzulight SF deelde de dwarsgeplaatste motor van de Lloyd en kreeg ook voorwielaandrijving. Het had trommelremmen rondom, was 2,99 meter lang en 1,3 meter breed. Vanwege de kleinere boring en de daaruit voortvloeiende 359 cc motor, voldeed het model aan de Japanse Keijidosha (“lichte auto”) wetgeving.

 

De introductie van de Suzulight SF-serie viel gunstig met de “People’s Car Program” onlangs aangekondigd door het Japanse ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI). Met dit programma moest de Japanse auto-industrie zorgen voor de productie van een vierzitter met een top snelheid van 100 km/h, geprijsd op 150.000 Yen, om zo de motorisering van Japan snel te bevorderen.

 

Bij de start van de verkoop in oktober 1955, waren er drie verschillende modellen leverbaar:

  • Suzulight SS (sedan) – 420.000 Yen en slechts 43 exemplaren van gebouwd.
  • Suzulight SL (lichte bestelwagen) – 390.000 Yen
  • Suzulight SP (pick-up) – 370.000 Yen.

Een vierde body style, de ruimere SD Delivery Van, werd toegevoegd in november 1955. In november maakte Suzuki gebruik van het feit dat de Japanse bandenfabrikanten, die tot nu toe geen banden kleiner dan 16 inch had gemaakt, waren begonnen met de productie van 14 inch banden.

 

suzulight bestelwagen

 

In januari 1958, na trage verkoop en om meer te kunnen profiteren van schaalvoordeel, werd het gamma teruggebracht tot één model. De ‘SL’ Light Van, met twee zetels plus een extra zitplaats en 200 kg laadvermogen en een standaard two-tone paintjob, werd ook als de ‘Suzulight SF Light Van’ genoemd. De productie eindigde in juli 1959 met de introductie van de Suzulight TL Light Van. Van de Suzulight SF-serie werden niet veel exemplaren gebouwed: 101 in 1956, gevolgd door 385 in 1957 en 454 in 1958. 1115 Suzuki modellen bedoeld voor commercieel gebruik, werden gebouwd in 1959, maar daarvan was het merendeel al de nieuwere TL-serie.Suzuki modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant