MENU

Suzuki Alto

De Suzuki Alto is een kei auto gebouwd door Suzuki die een succes werd door de lage aanschafprijs en het gunstige brandstofverbruik. Van het model zijn inmiddels al acht generaties geproduceerd sinds 1979 en de Alto is in vele landen over de hele wereld geleverd als voordelige stadsauto.

 

Eerste generatie Suzuki Alto 1979 – 1984

De eerste generatie (SS30V / 40V) ging in mei 1979 in productie als een driedeurs versie met een neerklapbare achterbank. Voor kreeg het model springveren en achter bladveren. Bij de introductie kreeg de Alto een tweetakt 539 cc T5B drie-cilinder motor met 28 PK. De Alto was echt een instapmodel mini-auto, grotendeels te wijten aan de lage prijs van nog geen € 2000.

 

suzuki alto SS30V

Eerste generatie Suzuki Alto

 

In januari 1981 kwam er ook een viertakt 543 cc F5A motor voor de Alto met 28 PK bij 6.000 tpm. Het koppel was aanzienlijk lager. In exportmarkten werd de Alto-naam gebruikt voor de personenauto’s maar ook voor vrachtwagens. Export auto’s waren ook beschikbaar met twaalf-inch wielen, in tegenstelling tot de binnenlandse versies Welke alleen geleverd werden met kleine tien-inch wielen tot de invoering van de 4WD-versie in oktober 1983. De 4WD “Snowliner” stond 2,5 cm hoger op zijn wielen.

 

Suzuki hield ruim vijf jaar langer vast aan het twee-takt motor concept dan elk van zijn Japanse concurrenten, uiteindelijk werd de productie in 1981 gestaakt van deze versie door steeds strenger wordende emissie-eisen.

 

Tweede generatie Alto

De tweede generatie (CA71) werd geïntroduceerd in september 1984. Het model kreeg de F5A motore van de SS40, maar nu met turbo en multi-kleppen motoren varianten, vooral in de serie “Works”. In december 1984 kwam er ook een vier wiel aangedreven versie uit. De Alto Works wat de eerste kei auto met een motor met 64 PK, wat het maximum vermogen was voor een kei-auto. Het model was behoorlijk populair. Een vijfdeurs exemplaar werd beschikbaar in oktober 1985.

 

tweede generatie suzuki alto CA71

Tweede generatie Alto

 

In juli 1986 kreeg de CA/CC71 een nogal grondige facelift met onder andere nieuwe koplampen, een nieuw dashboard en interieur en nieuwe achtervering. De meeste exportmarkten kregen alleen de personenauto-versie, welke in Japan “Suzuki Fronte” heette, maar in het buitenland verkocht werden als Alto’s. De meeste export auto’s kregen de grotere 0,8 liter F8B motor.

 

De 796 cc, 40 PK sterke F8B-engined CA/CB91 werd verkocht in Europa met een vier versnellingen handbak of een tweetraps automatische transmissie. Export Alto’s waren technisch gesproken Frontes, de naam die wordt gebruikt voor personenauto versies in Japan. Europese Alto’s kregen dezelfde facelift als de CA/CB72 eind 1986. Gevolgd door een specifieke markt facelift in januari 1988 die werd getoond op de Autosalon van Brussel. Dit model bleef in productie voor de Europese Markt tot 1993. Toen werd het vervangen door de versie met een 1-liter motor die werd verkocht als de Alto tot 2002.

 

Derde generatie Alto

De derde generatie (CL/CM11) was de vervanger van de CA71 in september 1988. Dit was de laatste generatie van de Alto die nog gelieerd was aan het Fronte model. Het model had opvallend hoekige styling, met een ongebruikelijke glazen C-stijl op de 5-deurs. Een andere innovatie van deze generatie was de beschikbaarheid van een versie met een schuifdeur aan de kant van de bestuurder. De “Slide Slim” was bedoeld om het in- en uitstappen in krappe ruimtes te vereenvoudigen. Dit maakte de Alto populaire onder ouderen.

 

In oktober 1989 de personenauto-versies (CN / CP11) alleen nog Alto genoemd en niet langer Fronte. Aanvankelijk werd de CL11 geleverd met de 12-klep 42 pPK sterke F5B motor bekend van de SS71 Cervo. Een 46 PK sterke DOHC motor was levebaar in de Twin Cam Rl. Personenauto versies hadden dezelfde motoren, maar allemaal met 2 pk minder te wijten aan strengere emissienormen. De brandstofinjectie, 12 kleppen, turbo Works modellen kwamen met een SOHC 58 PK sterke motor of een 64 PK sterke DOHC motor. De front-wheel-drive Works waren beschikbaar met een drietraps automataat in aanvulling op de standaard handgeschakelde 5-versnellingsbak. De CL11 Alto, wer in Korea, Polen, Roemenië en Oezbekistan als Daewoo Tico, en in China door Anchi.

 

suzuki alto works 1990

Suzuki Alto Works uit 1990

 

Toen de Kei automobielstandaard werd veranderd in 1990, werden de motoren aangepast. De nieuwe normen stonden een 100 mm langere auto toe, waardoor nieuwe grotere voor- en achterbumpers en nieuwe koplampen en grille mogelijk werden. Als gevolg van verminderde fiscale voordelen voor commerciële Kei auto’s, werden The Works-serie nu geclassificeerd als personenauto’s, waardoor een echte achterbank mogelijk was.

 

In september 1991 moesten de modellen voldoen aan de toenemende eisen van de veiligheid. De Alto werd uitgerust met een Side Impact Protection systeem. Dus, de verticale portiergrepen op de driedeurs versies werden vervangen door traditionele horizontale grepen.

 

Alto Hustle

Suzuki bouwde ook nog een andere versie van de Alot, bekend als de Alto Hustle, met een verhoogd dak achter de voorstoelen. Dit was ongebruikelijk en in feite een modificatie van de vijfdeurs Alto body. Suzuki bestempelde dit model als een familie Alto. De Hustle werd maar kort gebouwd tussen november 1991 en oktober 1993.

 

suzuki alto hustle

Suzuki Alto HustleSuzuki modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant