MENU

Vergeten Aston Martin DB4

Zondag 22 januari 2017 om 02:17 door Frank

Oké, License to Kill was zeker niet de sterkste Bond-film. Timothy Dalton moet ook zeker wel een paar andere Bonds voor laten gaan in het lijstje van beste Bonds, maar als er eentje voorbij komt, mag ik er toch wel graag naar kijken. License to Kill wint het sowieso met gemak van de avondvullende programma’s met Nederlands ‘zangtalent’, domme RTL-quizzen en herhalingen van programma’s die dit totaal niet verdienen.

Gerelateerd model

Aston Martin DB4 Zagato 1961

DB4

Ook de Aston Martin V8 Vantage uit License to Kill wordt niet gezien als de mooiste maar stiekem heb ik wel een zwak voor de logge, grote en hoekige Engelse bolide. Tijdens het kijken, kom ik er wel achter dat License to kill mijn volle aandacht niet altijd kan vasthouden dus gaat de laptop open en zoek ik wat rond naar Aston Martins en kom ik een verwaarloosde DB4 tegen bij een veilinghuis. Leest u even mee?

 

In 1956 begon Aston Martin met de de ontwikkeling van de nieuwe Aston Martin DB4 terwijl gelijktijdig ook het model dat dit model zou opvolgen, werd gebouwd: de DB Mark III die een afgeleide was van de DB2. In 1958 debuteerde de DB4 op de London Motor Show en het model zette de toon van de styling van de Aston Martins voor de rest van het David Brown tijdperk met nieuwe carrosserieën van het in Milaan gevestigde Carrozzeria Touring gebaseerd op de gepatenteerde Superleggera (superlichte) techniek.

 

blank

 

blank

 

De DB4 kreeg ook een nieuwe DOHC 3.7-liter motor met twee SU carburateurs, ontworpen door de bekende ingenieur Tadek Marek, die 240 PK leverde. De DB4 haalde een top van zo’n 210 km/u en om 140 mph en ging van 0 naar 100km/u en weer terug in minder dan 30 seconden. Aston Martin had hiermee een model dat op gelijke voet stond met de Italiaanse rivalen Ferrari en Maserati. De DB4 blijft een iconisch model in de Aston Martin lijn waarvan er slechts 1.113 coupes werden gebouwd tussen 1958 en 1964 1963.

 

En dat brengt ons bij het exemplaar dat geveild is. Het is een ‘Series 2′ 1961 Aston Martin DB4 die onlangs in Massachusetts na 45 jaar is gevonden. Genummerde DB4/510/l en volgens een kopie van de originele build sheet in het dossier, is het een origineel, US-specificatie DB4 die werd geproduceerd in 1960, oorspronkelijk afgewerkt in Sable dan Fawn Connolly leer. Originele kenmerken en opties inclusief een 3,77: 1 axle verhouding achter, Laycock Overdrive, Motorola radio, 17-inch stuurwiel, volledig verchroomde wielen, en drie-wing “knock-off” wieldoppen. Dit exemplaar werd op 23 november 1960 verscheept naar de Verenigde Staten en door de officiële West Coast Aston Martin distributeur, Charles Hornburg in ontvangst genomen. De DB4 werd mogelijk gebruikt als een demonstratie of bedrijfsauto. Tussen 14 december 1960 en 17 juli 1961 heeft de Aston 1622 mijl op de klok gekregen.

 

De DB4 werd uiteindelijk verkocht op 5 april 1962 met een zes-maanden fabrieksgarantie aan de eerste eigenaar, Dallas Williams & Sons Inc. van Cahuenga Boulevard, Los Angeles, Californië. Mr. Williams’ naam wordt ook vermeld in het Aston Martin Owners’ Club register en het originele motornummer komt overeen met de vermelding. Tussen 1963 en 1967 komt zijn naam niet meer voor in het register, maar het motornummer werd vermeld als zijnde veranderd, wat aangeeft dat de originele motor is vervangen door een andere.

 

Vervolgens verhuisde de DB4 in de vroege jaren ’70 uit Colorado naar Massachusetts en werd het buiten geparkeerd bij het huis van de eigenaar, waar hij voorgoed bleef staan, tot voor kort dus. Ergens is de Aston overgespoten in groen en is de bekleding zwart gemaakt. Volgens de vrouw van de term eigenaar lange, toen zij dating waren, was de DB4 al zittend op het terrein waar het onlangs werd ontdekt. Zoals deze DB4 nu is gevonden, wordt hij ook aangeboden. Het is een ware tijdcapsule met een opmerkelijk verduurzaamd hout-omrand stuurwiel en zelfs nog persoonlijke bezittingen van de eigenaar, behoud van de spaakvelgen, en zelfs de oude banden, die na oppompen wonderbaarlijk genoeg geen lekken vertoonden. Ook hier vragen we ons toch ook weer af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zo’n icoon 45 jaar in een bos naast een trailer geparkeerd staat. Een prachtige vondst en de vraag is nu natuurlijk wat de volgende eigenaar ermee gaat doen. Zo laten, alleen opknappen of wordt het een volledige restauratie?

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank


Ook interessant


Gerelateerde merken