MENU

Nissan Skyline

De legendarische Skyline, voor het eerst geïntroduceerd in 1957, werd oorspronkelijk gebouwd door de Japanse Prince Motor Company. De productie van de Prince Skyline liep van 1957 tot 1967, toen Prince en Nissan fuseerden. Met een bescheiden oorsprong als een vrij bescheiden 4-deurs luxeauto, begon de Skyline na de fusie te evolueren naar een prestatiegerichte sportwagen. Tegenwoordig wordt de Skyline het meest erkend als de invloedrijke voorloper van de moderne Nissan GT-R.

 

Prince Skyline Deluxe uit 1957

Foto: nissan.com

Prince Skyline Deluxe uit 1957

 

De eerste Skyline was verkrijgbaar als een vierdeurs sedan of een vijfdeurs stationwagen, en hij had een 1.5L GA-30-motor. Pas in 1964 werd de eerste race-GT Skyline geïntroduceerd, nog steeds onder de vlag van Prince Motors. De introductie van de GT Skyline markeerde echt de verschuiving van de Skyline van sedan naar raceauto.

 

issan Skyline 2000 GTR uit 1969

Nissan Skyline 2000 GTR uit 1969

 

Eerste generatie Nissan Skyline

De Skyline werd uiteindelijk een Nissan in 1969, toen de eerste prestatie-gerichte Skyline werd onthuld op de Tokyo Motor Show. Het was nog steeds een sedan, maar het model had nu een zescilinder lijnmotor met een voor die tijd indrukwekkende 160 PK onder de motorkap. De eerste generatie Nissan Skyline was leverbaar van 1969 tot 1972.

 

De versie van de Skyline uit 1969 was een reiswagen als geen ander. Op basis van aanwijzingen van het Nissan Prince R380-raceprototype, vertrouwde het op een vierkleppen Dual Overhead Cam-motor voor kracht en een onafhankelijke ophanging op vier wielen voor zijn opmerkelijke handling. De auto vernietigde de concurrentie in de binnenlandse toerraces van Japan en won maar liefst 52 races in de eerste drie jaar van de competitie.

 

De eerste tweedeursversie werd geïntroduceerd in 1970. Het was een succesvolle lancering en een goed ontvangen auto, maar een wereldwijde benzinecrisis en een beweging naar strengere emissienormen zorgde ervoor dat de Skyline plannen voor korte tijd de koelkast in gingen.

 

tokyo Motorshow 1971

Foto: nissan.com

Tokyo Motorshow 1971

 

Nissan Skyline C110

Van 1972 tot 1977 werd de C110-generatie Skyline geproduceerd, hoewel het model bekend stond als de Datsun K-serie. Vier jaar later onderging de C110 een andere naamswijziging en zou voortaan bekend staan als de R30.

 

Nissan Skyline R30

De R30 was een succesvol en opmerkelijk veelzijdig ontwerp, verkrijgbaar als coupé, vierdeurs sedan, vijfdeurs hatchback en vierdeurs stationwagen. Alles bij elkaar was de R30 beschikbaar in 26 variaties, waarvan geen enkele echt zinspeelde op wat de Skyline ooit zou worden.

 

Nissan Skyline R31

In 1986 werd de R31 geïntroduceerd. Dit model was wat groter en hoekiger dan de vorige modellen, en het was het eerste model dat de beroemde “Red Top” Skyline-motor met rode kleppendeksels en het Nissan Induction Control System kreeg.

 

Nissan Skyline GT-R R32 uit 1989

Nissan Skyline GT-R R32 uit 1989

 

Skyline R32 GT-R

De Skyline kende vele fasen, maar pas in 1989 werd de echte voorloper van de GT-R zoals we die tegenwoordig kennen geïntroduceerd. De Japanse autofabrikant heeft de naam GT-R in 1989 nieuw leven ingeblazen. Het model was ontworpen om het racen in groep A te domineren. Maar om de auto op de startgrid te zetten, moest het seriemodel gebouwd worden.

 

De R32 Skyline had vierwielaandrijving en de beroemde Nissan RB26DETT inline zescilinder twinturbo die 280 PK produceerde. Hiermee ging de 1480 kilo wegende R32 in 4,7 seconden naar de 100 km/u en haalde het een topsnelheid van 249 km/u. Het model werd nog altijd niet verkocht in Amerika, maar het JDM-model (Japanese Domestic Market) was en is nog steeds een legende in de Amerikaanse tuner-gemeenschap, en een paar gelukkige liefhebbers konden een exemplaar legaal naar de Verenigde Staten importeren om deze vervolgens aan te passen om te voldoen aan Amerikaanse emissievoorschriften.

 

De carrosserie was een strakke tweedeurs coupé. Om volledig aan de voorschriften te voldoen, moest de auto worden uitgerust met bredere banden. Daarom werden de spatborden vergroot, waardoor de auto een agressievere uitstraling kreeg. Een korte kofferklep en een spoiler erop maakten het silhouet van de auto compleet. Voor de koplampen koos Nissan ervoor om te gaan met vierkant ogende elementen, die gemakkelijker te repareren waren als er schade op het circuit was opgetreden. De achterlichten waren afgerond en overgenomen van de gewone 4-deurs Skyline.

 

Binnenin had de auto vier stoelen, maar alleen voor verzekeringsdoeleinden. De beenruimte achterin was niet zo belangrijk, zeker niet bij de raceversie die alleen met de bestuurdersstoel was uitgerust. Er werd gekozen voor een eenvoudig dashboard met duidelijke lijnen en een instrumentenpaneel met 6 wijzerplaten. Een meter bevond zich rechtsboven in het instrumentenpaneel en toonde het koppel dat naar de voorwielen werd gestuurd.

 

Een uitgeklede versie van de R32 deed mee aan het Japanse toerwagenkampioenschap in 1989 en won de volgende vier seizoenen, 29 races op rij, elke race waarmee het begon. De legende van de GT-R is echt geboren op die circuits.

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant