MENU

Nissan Tama EV

De eerste elektrische auto van Nissan werd geboren uit noodzaak. Gebouwd in 1947, was de Nissan EV Tama eigenlijk een voorouder van de Leaf. Na de Tweede Wereldoorlog beperkten de geallieerden de toevoer van benzine naar Japan.

 

Tama EV 1947

 

Maar met electriciteitscentrales in de bergen, bouwde het toenmalige Tachikawa Airplane een elektrisch voertuig dat een afstand van rond de 100 km zou moeten kunnen halen op een enkele laadbeurt en een topsnelheid van ongeveer 35 km/u. Het houten frame (bedekt met staal) van de Tama was een overblijfsel uit het verleden, kreeg de auto een grille-voorkant en “alligator” motorkap, wat ongebruikelijk was in die tijd. Tot die tijd bestond de motorkap uit twee delen die aan de zijkant werden geopend en de scharnieren in het midden hadden. De “alligator”-motorkap werd geopend aan de voorzijde en scharnierde omhoog aan de voorzijde (zoals een alligatorbek). Uiteindelijk werd dit de norm voor de productie van auto’s.

 

Tama EV interieur 1947

 

EV meters

 

Het model werd geleverd als bestelauto en als personenauto en beiden waren beschikbaar als benzine en elektrische versie. In juni 1948 veranderde Tachikawa Aircraft haar naam en startte haar activiteiten als Tokyo Electric Cars Co. Tama Electric Cars Co. werd Tama Cars Co, en was verantwoordelijk voor de Junior (compacte personenauto) uit 1948 en de Senior ( middelgrote personenauto) uit 1949. In 1952, werd de naam omgedoopt tot de Prins Motor Co., Ltd.

 

1947 electric Nissan Tama explainedGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant