MENU

Bijzondere Bubble Top Corvette

Zondag 30 november 2014 om 15:28 door Frank

De Chevrolet Corvette werd officieel geboren op 30 juni 1953, toen het eerste productiemodel van de band rolde in Flint, Michigan. De auto dankte zijn nederige begin aan de populariteit van de Engelse sportauto’s, zoals de MG en Jaguar, die snel populair werden onder de Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa waren. Ook al was de markt voor dergelijke auto’s was klein, General Motors styling genie Harley Earl had een visie voor een Amerikaanse versie van wat er werd gebouwd in Europa. In combinatie met een briljante jonge ingenieur genaamd Ed Cole ging Earl aan de slag met ‘project Opel’, zoals het project toen genoemd werd.

 

corvette bubble top

Corvette Bubble Top Roadster uit 1954.

 

GM President Harlow Curtice en Chevrolet Division Chief Tom Keating gaven hun goedkeuring aan het ontwerp van Earl en er werd een prototype gebouwd die werd getoond op het General Motors Motorama in New York. De auto kreeg de naam ‘Corvette’, een marine term die staat voor een klein, snel, wendbaar oorlogsschip.

Gerelateerd model

chevrolet corvette coupe 1957

Corvette

Het werd gekenmerkt door een glasvezel body en werd aangedreven door een aangepaste 150 PK sterke Blue Flame zescilinder met drie carburateurs. Er werden in totaal 315 exemplaren gebouwd in 1953, allemaal in ‘Polo Whie’ met rood interieur.

 

Ondanks een moeizame start werd de Corvette onderdeel van Chevrolet’s line-up voor 1954. De productie werd aanzienlijk verhoogd tot 3.640 exemplaren, waarvan echter bijna een derde onverkocht bleef tegen het einde van het jaar. Toch had GM een heilig geloof in het succes van het model en er werd van alles gedaan om de populariteit van de Corvette te laten groeien. Onderdeel van deze inspanningen was de productie van een unieke jet fighter-achtige bubble-top versie waarvan er slechts 20 tot 25 werden geproduceerd. De bubble-top paste in het rijtje van de Bonneville Special en de Cadillac Cyclone. De bubble-top versie deed futuristisch aan en zorgde voor de nodige PR voor het Corvette-model. In 2012 werd er nog een exemplaar geveild en die leverde 176.000 dollar op.

 

corvette bubble top achterzijde

 

corvette bubble top interieur

 

corvette bubble top dashboard

 

corvette bubble top motor

 

corvette bubble top motor

 

corvette bubble top top


Ook interessant


Gerelateerde merken