MENU

Iso Fidia

De Iso Fidia, aanvankelijk Iso Rivolta S4 genoemd, was een vierdeurs sedan die voor het eerst gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show in september 1967. Het model werd geproduceerd tussen 1967 en 1975 en was het enige vierdeurs model van Iso. De productie kwam later op gang en bij de presentatie aan de pers waren er al 15 auto’s gebouwd. In 1969 werd de naam “S4” verruild voor “Fidia”. De auto kwam uit als een unieke combinatie van comfort en sportieve prestaties, en de slogan om de auto te promoten was “Le quattro poltrone piu veloci del mondo” (“de vier snelste zetels in de wereld”).

 

Iso Fidia

 

Het ontwerp kwam ook bij dit model van de hand van Giorgetto Giugiaro. Het interieur was een weelde van gepolijst hout en met de hand gestikt leer. De hoge ontwikkelingskosten maakten het prijskaartje hoger dan dat van een Rolls-Royce. Belangrijkste concurrenten van de Fidia waren andere luxe en sportieve sedans, zoals de Maserati Quattroporte. De tweede Fidia gemaakt, wat eveneens de eerste versie was met rechtse besturing, werd gekocht door Beatle John Lennon.

 

Iso Fidia interieur

Het houten interieur van de eerste serie Iso Fidia.

 

In 1971 kreeg de auto een nieuw interieur dat in lijn werd gebracht met de Iso Lele. Het houten dashboard werd vervangen door een lederen versie. De instrumenten leken nu ook meer willekeurig verspreid dan op de eerdere auto’s, en werden gedeeltelijk afgeschermd door het Nardi stuurwiel.

 

Iso Fidia interieur

Het vernieuwde interieur.

 

De motor van de Iso Fidia

De Fidia werd, net als andere Iso auto’s, oorspronkelijk aangedreven door een Chevrolet V8 motor en ging in zeven seconden naar de 100 km/u. In 1973, nadat General Motors vooruitbetaling eiste voor verzending, werden de motoren vervangen door 5.8 liter V8 motoren van Ford.

 

De markt waarin de Iso Fidia vocht om een plekje werd ook bezet door de Maserati Quattroporte, daarnaast waren er de stijgende olieprijzen en de verkopen van de Fidia gingen moeizaam. Tussen 1971 en 1973 produceerde Iso slechts 56 Fidia’s, in totaal werden slechts 192 exemplaren gebouwd.

 

ISO RIVOLTA FIDIA 1969 - One of only 190 | Top gear test drive - V8 Chevrolet engine sound | SCC TV
Rivolta Fidia uit 1969.

Iso modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant