MENU

Hotchkiss Grégoire

De Hotchkiss Grégoire is een luxe auto die in 1947 werd gepresenteerd door ingenieur Jean Albert Grégoire en tussen 1950 en 1954 werd geproduceerd door de Franse autofabrikant Hotchkiss. De Hotchkiss Grégoire is afgeleid van het “R” -prototype dat voor het eerst werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs in oktober 1947.

 

Grégoire, geboren in 1899, zijn eerste creatie was de Tracta Géphi. Zijn volgende creatie was een chassis van aluminium. Ook dit was een innovatie, maar weinig merken zouden het overnemen. Hij werkt voor Donnet, Chenard en Walker. Maar bovenal werkte hij voor Amilcar aan de Compound, ook een modern en innovatief ontwerp, maar met minputen. Dit model werd overigens na de onvername van het merk door Hotchkiss geproduceerd.

 

Hotchkiss Gregoire

Foto: newsdanciennes.com

Hotchkiss Gregoire

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bundelde Grégoire zijn krachten met Aluminium Français om een ​​kleine, krachtige auto te ontwerpen die nooit het daglicht zou zien. Veel van de geplande innovaties zouden na de oorlog worden toegepast op de Panhard Dyna X, zowel wat betreft aandrijving als het gebruik van aluminium. Maar toen de Dyna de productie naderde, creëerde hij de Grégoire R en presenteerde deze op het autosalon van Parijs in 1947. Een prototype dat hij wilde verkopen aan een ander automerk. Op dat moment werd hij benaderd door Hotchkiss.

 

De geboorte van de Hotchkiss Grégoire

Om de productieauto voor te bereiden, erd de R aangepast. Op de Autosalon van Parijs in 1949 werd het Alpax-chassis onthuld, inclusief het platform en de voorruit. De 2-liter motor van de R werd opgewaardeerd naar 2,2 liter. Het resultaat was 75 PK onder de motorkap. Het is vooral de architectuur die innoveert, aangezien het een platte 4-cilinder is, iets wat voor Hotchkiss totaal onbekend was.

 

Hotchkiss Gregoire motor uit 1953

Foto: Dave_7 from Lethbridge, Canada

Hotchkiss Gregoire motor uit 1953

 

Ten slotte was de carrosserie in wezen identiek aan de R, behalve dat deze verfijnd werd toen de auto met bijna 10 cm werd verlengd. Het was een rond en aerodynamisch ontwerp. Bovendien zorgden de aluminium deuren voor een laag gewicht van de auto, terwijl het binnenvolume royaal is en zonder al te veel gedoe plaats biedt aan 6 personen. In 1951 was de Hotchkiss Grégoire klaar.

 

De Hotchkiss Grégoire werd gepresenteerd op de Autosalon van 1951. Het merk was er opnieuw in geslaagd te overtuigen: het prototype, de Grégoire R, met zeer moderne technische oplossingen, zoals een 4-cilinder platte motor, 4 onafhankelijke wielen, flexibele vering en een lichtmetalen chassis oogde modern.

 

De Hotchkiss-Grégoire werd geproduceerd als 4-deurs sedan, coupé en 2-deurs cabriolet. Het model was het tegenovergestelde van traditionele Hotchkiss-ontwerpen. Het lage gewicht in combinatie met het vermogen zorgde voor goede prestaties en een matig verbruik: de auto was zijn tijd toch wel zo’n 15 jaar vooruit. Maar serieproductie bleek duur en moeilijk te zijn, en de hoge verkoopprijs dwong het merk om de productie na slechts 247 exemplaren alweer te stoppen.

 

De korte carrière van de Hotchkiss Grégoire

De eerste leveringen vonden plaats in 1951. In feite waren het er maar weinig. Hotchkiss en Grégoire probeerden er alles aan te doen om de productie zo goedkoop mogelijk te maken. Maar de technieken waren innovatief en daarmee kostbaar en het model kon niet winstgevend gemaakt worden. Uiteindelijk stopte Hotchkiss de productie in 1954. Er werden 247 Hotchkiss Grégoire exemplaren geproduceerd, waaronder 7 tourers en evenveel cabrio’s. Het merk zou kort hierna zelfs de volledige autoproductie staken. Grégoire wilde auto’s blijven maken, maar ook zijn Grégoire Sport werd een commerciële mislukking.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant