MENU

Hotchkiss Monceau

De Hotchkiss Monceau is een luxe auto, ontworpen door Henry Chapron, waar slechts 5 exemplaren van zijn gebouwd in 1954 door de Franse autofabrikant Hotchkiss. Het model was gebaseerd op de Hotchkiss Anjou en werd gepresenteerd in 1954. Het was het allerlaatste model van Hotchkiss en werd uiteindelijk niet op de markt gebracht en alleen de 2 modellen die voor het autosalon van 1953 werden gebouwd werden verkocht.

 

Hotchkiss Monceau

Foto: newsdanciennes.com

Hotchkiss Monceau

 

Er werd dat jaar ook een tweedeurs coupé gepresenteerd, onder de naam Hotchkiss Agay. In 1954 bevond Hotchkiss zich midden in een revolutie. Het merk werd eigenlijk Hotchkiss-Delahaye door een fusie met Delahaye. Delahaye en Delage produceerden geen personenauto’s meer en richten zich op de fabricage van de beroemde Jeep VLR, die overigens concurreerde met de jeep van Hotchkiss. De Anjou met 13 PK stond al niet meer in de catalogus, alleen de 20 PK versie bleef nog even leverbaar, terwijl de proudctie van de Hotchkiss Grégoire vroegtijdig werd gestaakt vanwege te hoge productiekosten. Dus werd besloten om een ​​nieuwe auto van met een 20 PK sterk motor te produceren die als visitekaartje voor het nieuwe bedrijf moest dienen.

 

Geboorte van de Hotchkiss Monceau: iets nieuws met iets ouds

De Monceau was gebaseerd op het Hotchkiss Anjou 20cv-chassis, zwaar maar robuust en van een vrij recent ontwerp om niet helemaal gedateerd over te komen. Het model kreeg onafhankelijke voorwielophanging en schroefveren. De motor werd een 3,5 liter 6-cilinder met Solex carburateurs die goed was voor 135 PK.

 

Het meest opvallende aan de Hotchkiss Monceau is zonder twijfel het ontwerp van de carrosserie. Tot nu toe had het merk uit Saint-Denis altijd zijn eigen modellen ontworpen. Dit keer werd een beroep gedaan op de Franse carrosserie ontwerpkoning Henri Chapron. De grille strekt zich uit naar de zijkanten en het model kreeg grote ramen.

 

Het model werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs in 1954 als een sedan. De prijs schrikt kopers echter af. Het publiek toont weinig belangstelling voor auto’s die niet in Genève aanwezig zijn en die niet op de beurs zullen verschijnen. De homologatie van het model zou niet eens plaatsvinden.

 

Hotchkiss-Delahaye start met de verkoop in 1956 en er worden slechts drie exemplaren verkocht. Het exemplaar met handgeschakelde versnellingsbak is nog altijd in handen van een verzamelaar uit Zuid-Frankrijk.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant