MENU

Facel Vega

Facel Vega was een luxe Frans automerk uit Parijs, dat in 1938 werd opgericht door Jean Daninos. Het bedrijf leverde carrosserieën voor Delahaye, Panhard en Simca. In 1953 ging Facel zelf auto’s bouwen.

 

Geschiedenis van Facel Vega

De vooroorlogse Franse luxe automerken hadden het zwaar in de begin jaren vijftig. De oorlog, materiaaltekorten, een te kleine afzetmarkt en hoge belastingen op krachtige luxeauto’s waren hier de oorzaken van. Dit ging zo ver dat de luxe Franse auto eigenlijk uitstierf. Tot in 1953 Jean Daninos het idee kreeg om zelf een nieuwe luxe auto te gaan bouwen in plaats van alleen maar carrosserieën voor anderen te leveren: Facel Vega (Forges et Ateliers de Construction d’Eure et de Loire) was geboren.

 

Facel Vega

 

Eerst wilde Daninos speciaal een nieuwe motor laten ontwerpen omdat hij geen geschikte motor kon vinden. Uiteindelijk besloot hij om de V8 DeSoto van Chrysler te gebruiken. Deze 4,5 liter Hemi motor leverde 170 PK en Daninos kon een eerste prototype bouwen naar zijn eigen ontwerp. Deze ruim 1800 kilo wegende 2-deurscoupé werd in 1954 gepresenteerd op de Autosalon van Parijs. Van 1954 tot 1955 zouden zo’n 46 Facel Vega’s worden gebouwd. Door de hoge prijs van ruim 5500 euro, iets duurder dan een Rolls-Royce, werd de Facel matig verkocht. In 1956 werd de auto gereviseerd en kreeg hij een krachtigere 5,4 liter motor van maar liefst 325 PK. Vanaf 1957 werd ook een 4-deursmodel met verlengde wielbasis gemaakt onder de naam Excellence.

 

Facel Vega HK 500

In 1959 kwam Facel Vega HK 500 op de markt met een 5,8 liter en later zelfs met een enorme 6,3 liter motor met 360 PK.

 

Facel Vega_ HK500

Facel Vega HK500

 

Top Gear Facel Vega HK500

 

Facellia

In 1960 werd de sportwagenmarkt aangeboord met de Facellia. Dit was een kleinere cabriolet met een 4-cilinder motor van 1,6 liter van Franse origine die onbetrouwbaar bleek te zijn. Deze motor werd vervangen door een 1,8 liter motor van Volvo maar deze hulp kwam te laat.

 

Facel Facellia

Foto: Frank Schippers

De Facel cabrio sportwagen: de Facellia

 

In 1961 verscheen de Facel Vega II. Door het lagere gewicht van 1633 kg en de 390 PK motor was deze nog sneller dan de toch al snelle I. De zaken gingen echter slecht en het bedrijf had extra investeringen nodig. De Franse bank Credit National was bereid tot een lening van 6 miljoen Franse frank op voorwaarde dat twee partners werden gevonden. Van de Franse overheid moest nog een derde partner worden gevonden. Daardoor werd Jean Daninos minderheidsaandeelhouder. Hij nam ontslag als algemeen directeur en werd nu technisch directeur. De nieuwe algemene directeur beloofde alle Facellia-klanten een nieuwe motor. Zo’n 300 klanten gingen daarop in. Dit kostte niet alleen veel geld maar kwam ook slecht over, waardoor de verkoop in elkaar stortte en enorme verliezen werden geleden.

 

Faillissement van Facel Vega

Credit National schrapte vervolgens 2 miljoen van de beloofde lening en op de algemene aandeelhoudersvergadering van 10 juli 1962 werd besloten het faillissement aan te vragen. Jean Persin werd de nieuwe directeur. Hij probeerde samen met Daninos het bedrijf te redden. De verbeterde Facellia F2, de Facel Vega III en de Facel Vega 6 werden gelanceerd. Die krikten de verkoop weer op maar niet voldoende. In juli 1963 werd het bedrijf nog een jaar gegeven om er weer bovenop te komen. Dat lukte echter niet en op 31 oktober 1964 werd de productie stopgezet. Er waren in totaal nog geen drieduizend Facel Vega’s gebouwd.


Facel Vega modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant