MENU

Facel Vega Excellence

De Facel Vega Excellence was een luxe sedan die werd onthuld op de Auto Show van Parijs in oktober 1956 en daar lovende kritieken ontving. Het model was een vierdeurs-versie van de eerste FV.

 

Facel Vega Excellence 1959

Foto: Frank Schippers

 

De productie startte in 1958 en zou een kleine zes jaar duren waarbij er slechts 156 exemplaren de fabriek uit rolden. Het model werd gebouwd op het verlengde chassis van de Facel Vega FV coupé. Het was het enige vierdeurs model dat het bedrijf ooit bouwde. Het lage productie-aantal is een direct gevolg de belachelijk hoge aanschafprijs van de auto. Nieuw kostte de auto ongeveer evenveel als vier Citroën DS saloons, die op zichzelf al niet werden gezien als goedkope auto’s. De torenhoge prijs kon nog verder opgehoogd worden door de opties die na verloop van tijd beschikbaar kwamen zoals stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, elektrische ramen, spaakwielen en airconditioning.

 

Ontwerp van de Excellence

Ondanks de herkenbare Amerikaanse invloeden zoals de vinnen, de rondlopende voorruit en het ontbreken van de b-stijlen, was de Excellence een op en top Europese auto met zijn lage lijn en boven elkaar geplaatste koplampen. De lage beltline met daarboven veel glas was een design trend die vanuit de jaren vijftig doorsijpelde in de jaren zestig. Het model had suïcide-deuren aan de achterzijde en was voorzien van een luxe interieur met aromatische leer, een nep-notenhout dashboard met volledige instrumentarium en een make-up kit aan de achterzijde van de middenarmsteun. Deze kit bestond uit een chromen borstel en kam en twee parfum flessen die door de fabriek geleverd werden.

 

Prestaties van de Excellence

De Excellence werd aangedreven door een Chrysler motor met genoeg vermogen om andere GT’s van die tijd voor te blijven. De vroege versies kregen een 6,4 liter V8 Hemi en vanaf 1958 werden dit Chrysler RB Wedge big-block motoren.

Facel Vega Excellence 1959

Foto: Frank Schippers

 

Facel Vega Excellence 1959

Foto: Frank SchippersFacel Vega modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant