MENU

Facel Vega II

De Facel Vega Face II was de opvolger van de roemruchte Facel Vega HK 500 en werd gebouwd tussen 1962 en 1964. Het onderstel van de Facel II was identiek aan dat van zijn voorganger in de vorm van een stalen buizenchassis, onafhankelijke wielophanging met schroefveren voor, een starre as met bladveren achter en schijfremmen rondom.

 

Facel Vega II 1964

Facel Vega II uit 1964.

 

De Facel Vega II werd echter voorzien van krachtigere Chrysler V8 motoren met 6,2 en 6,7 liter cilinderinhoud en 390 respectievelijk 400 PK. De 6,7 liter motor werd voorzien van twee viervoudige carburateurs. De carrosserie van de Facel II lijkt in niets meer op die van de HK 500 behalve dat ook deze carrosserie weer van veel fraaie stilistische details werd voorzien. De achterzijde en zijruitpartij hebben zelfs al kenmerken die we deze dagen terug vinden in het “new edge” design van Ford en de conceptcars van Cadillac; een afwisseling van scherpe hoeken en vloeiende rondingen. De Facel Vega II heeft kunstig gemaakte panoramische voor- en achterruiten en zeer fraai geïntegreerde richtingaanwijzers bovenop de achterflanken.

 

Facel Vega II interieur 1963

Facel Vega II interieur uit 1963.

 

Het interieur is net als bij de HK 500 koninklijk te noemen; een zeer fraai, naar de hoeken rond weglopend, houten dashboard, schakelaars en hevels die met zorg zijn gemaakt en voorzien van lederen zetels die subliem zitten. De Facel Vega II is voorzien van veel Amerikaanse snufjes die in de jaren zestig in Amerika gemeengoed werden, robuust uitgevoerd en zeer betrouwbaar. Het model was een zeer luxe, dure auto, waarvan er slechts 183 gebouwd zijn. In de jaren 1962 en 1963 was de Facel II, met zijn top van 230 km/u, één van de snelste productieauto’s ter wereld net als de HK 500 in de jaren ervoor.

 

FACEL VEGA II 2 1962 - Test Drive in top gear | 6.3L Chrysler Typhoon V8 engine sound | SCC TV


Facel Vega modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant