Facel Vega Facellia

In 1960 werd door Facel Vega de sportwagenmarkt aangeboord met de Facellia. Deze kleinere cabriolet had een 1,6 liter 4-cilinder motor van Franse origine en was vergelijkbaar met de Mercedes-Benz 190 SL.

 

Facel Facellia

Facellia’s werden geadverteerd in drie carrosserievarianten: cabriolet, 2+2 coupé en vierzits coupé – allemaal met dezelfde mechaniek en op dezelfde wielbasis. De styling was vergelijkbaar met de Facel HK500, maar met een paar veranderingen zoals de elegante flush deurklinken.

 

Facel Vega facellia dashboard

Dashboard van de Facellia.

 

Met het idee van het creëren van een in massa geproduceerde volledig Franse sportwagen die kon concurreren met de Alfa Romeo’s en Mercedessen, stapte Facel af van de Amerikaanse motoren, dit zou later een cruciale fout blijken te zijn. De Facellia had een 4-cilinder 1.6 L DOHC-motor gebouwd in Frankrijk door Paul Cavallier van het bedrijf Pont-à-Mousson. De motor bleek een ramp en de Facellia bracht het bedrijf in financiële problemen. De directeur van het bedrijf, Jean Daninos trad gedwongen terug in augustus 1961 en de nieuwe baas, Andre Belin, gaf strikte instructies aan de afdeling after-sales om kapotte Facellia motoren gratis te vervangen. Hiervoor werd uitgeweken naar een 1,8 liter motor van Volvo. Het was echter al te laat en de verliezen op dit model liepen flink in de papieren en het vertrouwen bij de consument kon niet tijdig worden hersteld.Facel Vega modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant