MENU

Facel Vega Facellia

In 1960 werd door Facel Vega een poging gedaan de sportwagenmarkt aan te boren met de Facellia. Deze kleinere cabriolet had een 1,6 liter 4-cilinder motor van Franse origine en was vergelijkbaar met de Mercedes-Benz 190 SL.

 

1961 Facel Vega Facellia Convertible - My Car Story with Lou Costabile

 

Facel Facellia

Facel Facellia

 

Sinds de oprichting in 1954 vestigde Facel Vega al snel een goede reputatie als autobouwer, door het elegante design, het vermogen van de Amerikaanse V8-motoren onder de kap en de uitstekende afwerking van zijn modellen. In 1959 vatte oprichter Jean Daninos het plan op om het gamma naar onderen uit te breiden om zo meer klanten aan te trekken.

 

De kleine Facel, de Facellia, moest alle luxe krijgen van de grotere modellen maar ook concurreren met de Triumph TR3 en Alfa Romeo Giulietta. De constructeur bouwde daarom een viercilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen. Die werd afgeleid van een bestaande zescilinder en produceerde met zijn 1,6 liter 115 pk.

 

Facellia’s werden geadverteerd in drie carrosserievarianten: cabriolet, 2+2 coupé en vierzits coupé – allemaal met dezelfde mechaniek en op dezelfde wielbasis. De styling was vergelijkbaar met de Facel HK500, maar met een paar veranderingen zoals de elegante flush deurklinken.

 

Motorproblemen voor de eerste sportwagen

Eind 1959 werd de Facel Vega Facellia voorgesteld, het jaar erop werd hij gecommercialiseerd. Het resultaat was een opvallend elegante en goed presterende auto, maar eentje met een ruwe en luide motor, die niet de finesse van een Alfa-blok had. Erger nog: de haastig ontwikkelde motor bleek bijzonder fragiel. Met het idee van het creëren van een in massa geproduceerde volledig Franse sportwagen die kon concurreren met de Alfa Romeo’s en Mercedessen, was Facel afgestapt van de Amerikaanse motoren, dit zou later een cruciale fout blijken te zijn.

 

De Facellia had een 4-cilinder 1.6 L DOHC-motor gebouwd in Frankrijk door Paul Cavallier van het bedrijf Pont-à-Mousson. De motor bleek een ramp en de Facellia bracht het bedrijf in financiële problemen. Directeur Jean Daninos trad noodgedwongen terug in augustus 1961 en de nieuwe baas, Andre Belin, gaf strikte instructies aan de afdeling after-sales om kapotte Facellia motoren gratis te vervangen. Hiervoor werd uitgeweken naar een 1,8 liter motor van Volvo. Het was echter al te laat en de verliezen op dit model liepen flink in de papieren en het vertrouwen bij de consument kon niet tijdig worden hersteld.

 

Facellia F2B

In 1961 maakte Facel de motor betrouwbaarder. Maar het kwaad was al geschied: de auto stond bekend als fragiel. Enkele maanden later voerde het Franse merk de laatste wijzigingen door, met nieuwe koplampen en een verlaagde compressieverhouding. Dat werd de F2B, die tot 1963 gebouwd werd. Dat jaar ruilde de constructeur zijn problematische motor in voor een Volvo-blok, dat de reputatie had onverwoestbaar te zijn. Deze technisch eenvoudigere motor bleek veel levendiger te zijn dan het Franse technologiedrama.

 

Facel Vega facellia dashboard

Dashboard van de Facellia

 Facel Vega modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant