MENU

Bizzarrini

Bizzarrini is een Italiaans merk van exclusieve sportwagens dat in 1964 werd opgericht door de Italiaan Giotto Bizzarrini. Hij werd ontslagen door Enzo Ferrari vanwege zijn rol in een mislukte ‘Palace Revolt’, vocht terug door te proberen Ferrari’s op de weg en op het circuit te overtreffen, produceerde kort onder zijn eigen naam auto’s voordat hij failliet ging. Hij beëindigde zijn carrière waar hij was begonnen, als docent werktuigbouwkunde aan de universiteit van Pisa. Giotto Bizzarrini’s reis door het leven was er eentje met hobbels, maar onderweg waren er enkele schitterende hoogtepunten.

 

Giotto BizzarriniBizzarrini verdient bewondering voor het ontwerp van de quad-cam V12-motor die Lamborghini-straatauto’s decennialang aandreef, beginnend met de 350 GT en vervolgens de Miura en Countach, en hij was het brein achter een van de meest gerespecteerde sportraceauto’s aller tijden, de Ferrari 250 GTO. Ondanks de omvang van deze prestaties wordt deze Italiaan echter net zo vaak herinnerd voor een eenmalige Ferrari-special die in het geheugen blijft hangen vanwege zijn vreemde uiterlijk: de gemodificeerde Ferrari 250 GT SWB-coupé uit 1961, door de Britse pers bijgenaamd de ‘Breadvan ‘en door de Fransen als La Camionnette (Little Truck).

 

Ferrari 250 breadvan op basis van een Ferrari 250 GT

Foto: Brian Snelson

Ferrari 250 GT Breadvan op basis van een Ferrari 250 GT

 

Geschiedenis van Bizzarrini

In 1949 ontwierp Giotto Bizzarrini zijn eerste auto: de Bizzarrini 500. Deze auto was gebaseerd op de Fiat 500. Na zijn studie in 1953 deed hij als ingenieur ervaring op bij Alfa Romeo als testrijder. Hij kreeg een reputatie voor het identificeren en oplossen van problemen en werd in 1957 door Ferrari geheadhunt. Bij Ferrari werkte hij als technisch ontwerper en ingenieur onder andere aan het ontwerp van de Ferrari 250 GTO.

 

In 1961 werd hij vriendelijk verzocht Ferrari te verlaten en ging hij als onafhankelijk adviseur aan de slag. Hij werkte onder andere voor Lamborghini en ontwierp de eerste V12 van dat merk. In 1962 ontwierp hij voor Iso in een samenwerking de Grifo. De samenwerking tussen met Iso en stopte, maar Giotto kreeg de rechten van de Grifo om deze verder te ontwikkelen en te verkopen onder zijn eigen naam.

 

In 1963 introduceerde hij op de autosalon van Turijn de Bizzarrini Grifo met een 5358 cc Chevrolet Corvette V8. De naam van het model werd later veranderd naar de 5300 GT Strada. In 1965 bouwde hij de P538, een racewagen met een Lamborghini V12 motor. In 1966 werd nog een kleine GT wagen gebouwd onder de naam Bizzarrini Europa, maar in 1969 werd het bedrijf stopgezet vanwege financiële problemen.

 

Bizzarrini GT 5300 Strada

GT 5300 Strada

 

Bizzarrini GT 5300 Strada motor

 

De naam Bizzarrini zou echter nog terugkeren op enkele prototypes en concept modellen. In 1972 kwam Giotto’s zoon met de Bizzarrini 1300 Barchetta en in de jaren negentig werd op basis van de Ferrari Testarossa de BZ-2001 concept gebouwd door Giotto. Op de autosalon van Turijn 2000 werd met de lichte Bizzarrini Bebi nog maar eens een nieuwe conceptwagen gepresenteerd. Een zekere Viti en Mariani kregen de rechten op de merknaam Bizzarrini en richtten op 30 april 2002 het bedrijf VGM Motors op om het merk nieuw leven in te blazen. Op de Autosalon van Genève 2005 stelden zij de Bizzarrini GTS 4.4 V voor, een nieuwe sportwagen met een 4 liter V8 motor die goed was voor 550 PK.

 

The Bizzarrini GT 5300 | Vintage


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant