MENU

Volkswagen Karmann Ghia type 14

Het ontwerp en het prototype vielen in de smaak bij de Volkswagen-directie. In 1954 garandeerde Volkswagen dat er voldoende onderstellen konden worden geleverd. De Karmann Ghia werd begin 1955 op autobeurzen gepresenteerd. Het publiek reageerde enthousiast op het model, en in augustus 1955 werd de eerste Karmann Ghia in Osnabrück gebouwd. Als basis diende het onderstel van de export-versie van de Kever. Het model kreeg als aanduiding Type 14; de interne typeaanduiding van Volkswagen was Type 143. In het eerste jaar werden meer dan 10 duizend stuks verkocht; veel meer dan Volkswagen had verwacht.

 

Karmann Ghia type14

Karmann Ghia type 14.

 

De eerste Karmann Ghia’s werden aangedreven door de 36 PK luchtgekoelde boxermotor uit de Kever. Deze motor was niet sterk genoeg voor een echte sportwagen, maar het uiterlijk van de Karmann Ghia en de van de Kever bekende betrouwbaarheid maakten veel goed.

 

cabrio versie van de Karmann Ghia Type 14

De body en de neus van de elegante tweedeurs coupé werden met de hand gebouwd uit één stuk waardoor de auto veel duurder was om te maken dan de Kever die aan de lopende band werd geproduceerd. Toch verkocht de Karmann uitstekend en vanaf 1 november 1957 werd een cabrioletversie gebouwd. In 1959 werd het model iets gewijzigd. De belangrijkste verschillen aan de voorzijde waren de “neusgaten” die wijder werden gemaakt en de koplampen die hoger in de ronde kassen kwamen te liggen. Aan de achterzijde vormden de lichten zich meer naar de ronding van de carrosserie.

 

Volkswagen Karmann Ghia type14 cabrio

Volkswagen Karmann Ghia type 14 cabrio

 

De Karmann verkocht uitstekend en in 1960 werd een fabriek in de Braziliaanse stad São Bernardo do Campo geopend. Vanaf 31 december 1960 werd ook hier de Type 14 coupe gebouwd maar vanaf 1968 ook de cabriolet.

 

Volkswagen Karmann Ghia type14

Foto: F.Schippers

Volkswagen Karmann Ghia type 14



Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant