MENU

Een 78 jarige Franse Italiaan

Dinsdag 9 december 2014 om 00:40 door Frank

Deze Lancia Aprilia is een bijzonder geval op leeftijd. Het is een van de 1620 in Frankrijk gebouwde Aprilia’s en kreeg de naam ‘Ardennes’ achter de merknaam. We vragen ons af hoeveel er nog over zijn, het schijnt dat er nog maar tien rijdbare exemplaren in Frankrijk te vinden zijn.

 

lancia ardennes zijkant

 

Lancia hadden opende zijn eerste fabriek buiten Italië aan de zuidkant van Parijs in 1931 in het plaatsje Bonneuil. De Aprilia werd hier gebouwd tussen 1937 en 1939. De Franse versie kreeg de naam Lancia ‘Ardennes’, maar afgezien van de naam en de iets grotere koplampen was het model niet te onderscheiden van de in Turijn gebouwd Lancia Aprilia. Veel onderdelen werden gefabriceerd in de Collignon-gieterijen in de Ardennen, vandaar de naam.

 

Het model kreeg een 1352 cc viercilinder V-motor onder de motorkap, een zelfdragend monocoque-body en een volledig hydraulische reminrichting, en dat allemaal in 1938. Bij de ontwikkeling van de Aprilia vond Vincenzo Lancia tijdens het testen dat de auto eigenlijk te hard ging met zijn topsnelheid van 130 km/u en wilde hij dat de ontwerpers een begrenzer op de auto zouden bouwen.

 

lancia ardennes voorzijde

 

Opvallend genoeg kwamen de in Frankrijk geassembleerde versies eerder op de markt dan de Italiaanse auto’s in de herfst van 1938, terwijl de Italiaanse auto’s niet werden verkocht voor het begin 1937. Dit was te wijten aan een strenge Italiaanse winter. Het model werd ook in Frankrijk goed ontvangen, maar op de Franse markt toch overschaduwd door de baanbrekende en scherp geprijsde Citroën Traction. Daarnaast was er een verhoogd gevoel van Frans nationalisme en toenemende politieke spanningen tussen de politieke klassen in Italië en in Frankrijk waardoor er slechts 620 Lancia Ardennes modellen werden gebouwd. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een vroegtijdig einde aan de productie van de Lancia Ardennes.

 

lancia ardennes achterzijde

 

Het oude beestje heeft wel wat werk nodig maar komt met suicide doors en een zonnedak. Meer informatie over dit exemplaar vind je hier stond ooit op Ebay.


Ook interessant


Gerelateerde merken

2 reacties op “Een 78 jarige Franse Italiaan”

  1. blank Freyche says:

    Oui, c’est une superbe et excellente voiture : Légère et maniable, nerveuse et agréable à conduire. On a l’impression d’être au volant d’une voiture des années 50. Le modèle Ardennes comporte beaucoup de différences de finitions avec l’Aprilia, car beaucoup de pièces de la voiture étaient fabriquées en France. Elle a été assemblée à 620 exemplaires en 1937 et 1938, et non à 1620. (500 berlines et 120 chassis pour des carosseries spéciales). Une dizaine d’exemplaires subsisteraient en France et autant au Royaume Uni. Ailleurs en Europe ?

    1. thank you for the correction Freyche!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*