MENU

Opel Kadett I & II

Al voor de oorlog was Adam Opel AG volledig in handen van General Motors en er werden nieuwe modellen uitgebracht die deels waren gebaseerd op Amerikaanse inzichten in productieprocessen en techniek. Een voor die tijd uiterst modern ontwerp was het eerste productiemodel met volledig zelfdragende carrosserie dat werd gelanceerd in 1936. Dit was de “Olympia”, ter ere van de Olympische Spelen van Berlijn.

 

Opel Kadett 1937

Opel Kadett uit 1937.

 

Hitler wilde dat er een auto voor het volk gebouwd zou worden. Het idee was dat Duitse arbeiders via de organisatie Kraft durch Freude zegels konden sparen om uiteindelijk voor 999 Reichsmark een auto te kopen. Dee Volkswagen was in de jaren dertig echter niet vrij leverbaar en voor wie toch een betaalbare, volwaardige auto wilde, introduceerde Opel in 1937 een eenvoudiger versie van de Olympia: de Kadett.

 

De eerste versie was uitgerust met 1,1 liter viercilinder motor afkomstig van de Opel P4. De 1938 versie II kreeg een splinternieuwe 1,3 liter OHV-motor, die deel uitmaakte van de in de VS ontwikkelde vier- en zescilinder-motorenreeks die tot de jaren zestig geleverd zou worden.

 

De Kadett was een succes met prijzen tussen 1750 en 2000 Reichsmark. Nog altijd heel wat meer dan de Volkswagen, maar je kon hem wel gewoon meteen kopen in plaats van eindeloos zegeltjes plakken zoals voor de Volkswagen. Tot 1940 bouwde Opel 107.000 exemplaren. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden alle fabrieken van Opel geconfisqueerd en ingezet voor oorlogsproductie, in oktober 1940 rolde laatste vooroorlogse Kadett de fabriek uit.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Terwijl de Opelfabrieken in Rüsselsheim in 1944-1945 praktisch werden vernietigd, bleef de Kadett-fabriek in Brandenburg vrijwel onbeschadigd. Conform de afspraken tussen de geallieerden en de Duitsers viel de Brandenburgse productiefaciliteit aan de Sovjetunie als deel van de herstelbetalingen. Toen General Motors in 1948 haar Duitse bezittingen weer in handen kreeg, was de Kadett-productielijn verdwenen. Hiervoor in de plaats was de Moskvich 400 gekomen, die in een nieuw gebouwde fabriek bij Moskou werd geproduceerd en vanaf 1950 ook naar West-Europa werd geëxporteerd.

 

Moskvitch 400

Moskvitch 400.

 

De Moskvich 400 was een ontwerp op basis van de vooroorlogse Opel Kadett en bleef tot 1959 in productie In dat jaar werd het model vervangen door een volledig Russische opvolger.


Opel Kadett variaties


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant