MENU

Lincoln Continental

De Lincoln Continental is een serie middelgrote en grote luxe auto’s geproduceerd door Lincoln, een divisie van de Amerikaanse autofabrikant Ford Motor Company. De modellijn werd geïntroduceerd na de bouw van een persoonlijk model voor Edsel Ford, die een coachbuilt Lincoln-Zephyr cabriolet uit 1939 bestelde, ontwikkeld als een vakantie-auto om potentiële Lincoln-kopers geïnteresseerd te krijgen. Het exterieur kreeg Europese “continentale” stylingelementen, waaronder een achterop gemonteerd reservewiel.

 

lincoln continental zephyr door Edsel ford in 1939

lincoln Continental Zephyr prototype door Edsel Ford in 1939

 

De Lincoln is inmiddels aangeland bij de tiende generatie van de Continental. Binnen de Lincoln-modellijn heeft de Continental verschillende rollen vervuld, variërend van vlaggenschipmodel tot een opgesierde standaard sedan. Van 1961 tot 1976 verkocht Lincoln de Continental als exclusieve modellijn. De modellijn heeft ook drie keer een onderbreking gekend in de lijn. Van 1949 tot 1955 werd het naamplaatje tijdelijk buiten gebruik gesteld. In 1981 werd de Continental omgedoopt tot Lincoln Town Car om plaats te bieden aan de zevende generatie van de Continental uit 1982. Na 2002 ging de Continental met pensioen, in 2009 grotendeels vervangen door de Lincoln MKS; in 2017 verving de tiende generatie Continental de MKS.

 

Als onderdeel van de volledige productie ervan was de eerste generatie Continental de stamvader van een geheel nieuw autosegment, de persoonlijke luxeauto. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het segment naar coupés en cabriolets die groter waren dan sportwagens en grote touringcars, met de nadruk op kenmerken, styling en comfort boven prestaties en weggedrag. Van 1956 tot 1957 was het naamplaatje van Continental de naamgever van de kortstondige Continental Division, die de 1956–1957 Continental Mark II op de markt bracht als het wereldwijde vlaggenschip van Ford Motor Company; als tweede opvolger introduceerde Ford de Continental Mark-serie in 1969, die over zes generaties tot 1998 werd geproduceerd.

 

Samen met de creatie van het segment van de persoonlijke luxeauto’s, markeerde de Lincoln Continental het hoogtepunt van verschillende ontwerpen in de Amerikaanse autogeschiedenis. De Continental is de laatste Amerikaanse voertuiglijn met een in de fabriek geproduceerde V12-motor (1948), de laatste vierdeurs cabriolet (1967) en de laatste modellijn om een ​​inkrimping te ondergaan (voor het modeljaar 1980).

 

Tijdens de 20e eeuw produceerde Lincoln verschillende officiële staatslimousines voor presidenten van de Verenigde Staten, van Franklin D. Roosevelt tot George H. W. Bush. Naast het produceren van de eerste speciaal gebouwde presidentiële limousine, produceerde Lincoln twee van de eerste gepantserde voertuigen voor presidentieel gebruik.

 

Eerste generatie Lincoln Continental coupe uit 1941

Eerste generatie Lincoln Continental coupe uit 1941

 

Eerste generatie Lincoln Continental

Lincoln Continentals van 1939 tot 1941 hadden grotendeels hetzelfde carrosseriedesign, gebaseerd op de Lincoln-Zephyr. Voor het modeljaar 1942 kregen alle Lincoln-modellen vierkante spatborden en een nieuwe grille. Het resultaat was een stoere, ietwat zwaardere look die aansloot bij de toenmalige designtrends, maar achteraf misschien wel als minder sierlijk kan worden gezien. De productie in 1942 werd verkort op het moment dat de Verenigde Staten zich mengde in de Tweede Wereldoorlog; de aanval op Pearl Harbor leidde tot de opschorting van de productie van auto’s voor civiel gebruik.

 

Na de Tweede Wereldoorlog bracht de Lincoln-divisie van Ford de Continental weer in productie als een model uit 1946; Lincoln liet de Zephyr-naam na de oorlog vallen, dus de naoorlogse Continental was afgeleid van de standaard Lincoln (intern de H-serie genoemd). Om kopers aan te trekken, werd het ontwerp vernieuwd nieuwe details en aankleding, die zich onderscheidde door een nieuwe grille. Voor 1947 werd walnotenhout aan het interieur toegevoegd.

 

Na de dood van Edsel Ford in 1943 reorganiseerde Ford Motor Company haar bedrijfsstructuur, wat leidde tot het vertrek van de ontwerper van de Continental uit 1946, Bob Gregorie. De Continental van dat jaar, het eerste naoorlogse model, werd ontworpen door de beroemde industriële stylist Raymond Loewy. 1948 zou het laatste jaar worden voor de Continental, aangezien de divisie probeerde haar nieuwe modellijn uit 1949 te herontwikkelen als een verbeterde versie van de Mercury; voor de dure persoonlijk-luxe auto was geen plaats meer bij Lincoln.

 

De Continental van 1939–1948 wordt door de Classic Car Club of America erkend als een “Full Classic”, een van de laatst gebouwde auto’s die zo wordt erkend. Vanaf 2015 waren de Lincoln Continental uit 1948 en Lincoln uit 1948 de laatste auto’s die werden geproduceerd en verkocht door een grote Amerikaanse autofabrikant met een V12-motor.Lincoln modellen continental-2


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant