MENU

Lincoln

Lincoln is een Amerikaans merk van luxeauto’s. De Lincoln Motor Company werd in 1917 opgericht door Henry Leland en in 1922 overgenomen door de Ford Motor Company. Ironisch genoeg was Henry Leland voordien ook een van de medeoprichters van Cadillac geweest, het merk dat later Lincolns grootste concurrent werd. Lincoln wordt verkocht in 38 landen via ruim 1500 verkooppunten.

 

History of Lincoln Documentary

 

In 1902 richtte Henry Leland samen met enkele investeerders het merk Cadillac op uit de as van de failliete Henry Ford Company (van Henry Ford, die een jaar later Ford oprichtte). In 1909 verkocht hij het bedrijf aan General Motors voor 4,5 miljoen dollar. Leland bleef tot 1917 aan het hoofd van Cadillac. Toen de Verenigde Staten dat jaar betrokken raakten bij de Eerste Wereldoorlog wilde hij Cadillac Liberty vliegtuigmotoren laten bouwen. William Durant, de oprichter en directeur van General Motors, weigerde dat. Daarop nam Leland ontslag.

 

lincoln motor company fabriek in detroit USA

Lincoln Motor Company fabriek in Detroit, USA

 

Na de oorlog bouwde Leland zijn fabrieken om zodat hij auto’s kon gaan produceren. Het eerste model dat op de markt kwam was de Lincoln L-Series die in 1920 werd geïntroduceerd. Leland kwam met zijn bedrijf echter al snel in financiële moeilijkheden. Toen Henry Ford hem, op aandringen van zijn zoon Edsel Ford, de kans gaf te verkopen, was de deal snel beklonken. In 1922 werd het merk overgenomen door Ford voor 8 miljoen dollar. Leland kon echt niet goed werken met Henry Ford en vertrok alweer in 1923. Lincoln stond op dat moment voor kwalitatief precisiewerk, maar met een wat oubollige stijl. Edsel Ford trok verschillende koetswerkbouwers aan om het merk een nieuwe moderne stijl te geven. Al snel werd het een van de best verkopende luxemerken in de Verenigde Staten en moest het concurreren met Cadillac, Duesenberg en Packard. In 1927 kreeg Lincoln een greyhound als logo, maar dit werd later vervangen door het huidige embleem.

 

Lincoln Continental Town car

Lincoln Continental Town car

 

De Lincoln Town Car is een bekende verschijning in films, op televisie en in het straatbeeld van New York City: het is de standaardlimousine voor luxe taxivervoer in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse automerk leverde ook de staatslimousines voor meerdere Amerikaanse presidenten.

 

Lincoln Continental presidentiële limousine

Lincoln Continental presidentiële limousine


Lincoln modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant