MENU

Drie roestvrijstalen oldtimers onder de hamer

Maandag 25 mei 2020 om 08:13 door klassiekerweb

Drie historische roestvrijstalen oldtimers zullen binnenkort onder de hamer gaan tijdens de Auburn Auction in de VS komende september. Dit is een zeldzame kans voor de liefhebber om in het bezit te komen van een Ford Deluxe Sedan uit 1936, een Ford Thunderbird uit 1960 en een Lincoln Continental Convertible uit 1967, allemaal gebouwd van roestvrijstaal door Allegheny Ludlum Inc. uit Pittsburg. Wellicht dat superman nog verlegen zit om een paar passende stormrammen?

 

roestvrijstalen oldtimers onder de hamer

 

Roestvrijstalen oldtimers die tegen een stootje kunnen

Niks hippe stalen Tesla Cybertruck, als je van stalen bolides houdt, moet je even de klok een paar decennia terugdraaien. Voordat de term ‘Built Ford Tough’ werd bedacht, sloeg Allegheny Ludlum Steel, gevestigd in Pittsburg, de handen ineen met de Amerikaanse autogigant Ford om een setje auto’s te produceren dat zo duurzaam was dat het de eye catcher van een campagne zou worden om te demonstreren hoe robuust Ford-voertuigen zouden kunnen zijn.

 

roestvrijstalen ford deluxe

 

roestvrijstalen ford thunderbird

 

roestvrijstalen ford thunderbird details

 

In tegenstelling tot moderne Ford-modellen zoals de Ford GT die zoveel mogelijk gewicht probeert te verliezen in het streven naar prestaties, waren de zes Ford Deluxe-auto’s uit 1936 die centraal stonden in deze campagne gebouwd met massief roestvrijstaal, in die tijd nog ultramodern materiaal. Deze auto’s bewezen hun waarde door meer dan 200.000 mijlen af te leggen tot hun pensionering in 1946 en overleefden de meeste van hun niet-roestvrijstalen carrosseriedelen en motoren. Van lakschade zal uiteraard ook geen sprake geweest zijn. Van de zes geproduceerde auto’s zijn er nog vier over waarvan er nu dus drie geveild zullen worden.

 

Het staalbedrijf uit Pittsburg produceerde ook twee Thunderbirds uit 1960 en drie Lincoln Continental Convertibles uit 1967. De Thunderbirds zijn gemaakt van T302 roestvrijstaal en hebben na 60 jaar en meer dan 100.000 mijl op de klok nog altijd hun originele uitlaatsystemen. De drie Lincoln Convertibles uit 1967 waren de laatste roestvrijstalen schoonheden die van de band rolden en gebruikten, behalve voor de carrosserie, alle standaard uitrusting.

 

Beroemde modernere roestvrijstalen auto’s zijn onder meer de DeLorean DMC-12 ontworpen door de heer Emmet Brown Giorgetto Giugiaro en is opgebouwd uit een kunststof basis bedekt met gepolijste stalen panelen. En er is de Tesla Cybertruck van meneer Musk, die gebruik maakt van koudgewalste roestvrijstalen externe panelen. Bij die laatste was het natuurlijk mooi geweest als Musk ook even een designer and aangetrokken voor het model en het niet had overgelaten aan iemand met een fobie voor ronde lijnen. Doe ons dan toch maar dit oude spul, met roestvrijstaal karakter en zo.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's