MENU

50 verlaten Japanners op Cyprus

Zondag 14 september 2014 om 20:00 door Frank

Vijftig klassieke Toyota’s in een oude parkeergarage en al meer dan 40 jaar kan niemand kan erbij. Voor klassieke auto fans klinkt dit als het script voor een slechte film. Het is echter realiteit en speelt zich af in de catacomben van Nicosia.

 

In 1974 werden om precies te zijn 52 nagelnieuwe Toyota’s verzonden vanuit Japan naar de Cypriotische hoofdstad. Kort daarna vielen Turkse troepen het eiland aan en werd het in een Griekse en Turkse sector verdeeld. De modellen waren afgeleverd in een ondergrondse garage…. in de gedemilitariseerde zone van de hoofdstad van Cyprus! De zone kan worden bezocht, maar alleen onder begeleiding van VN-vredestroepen en de Toyota’s staan dus al 40 jaar onder de grond in hun betonnen graf.

 

verlaten toyotas Nikosia

 

Een redacteur van het Duitse tijdschrift Das Bild heeft het voor elkaar gekregen een bezoek te mogen brengen aan de verlaten ondergrondse garages. Wat hij daar aantrof was een tijdcapsule met Toyota Corolla’s, Carina’s, Celica’s en Crowns. Bij elke klassieker- en vooral elke Toyota-fan zouden de tranen in de ogen springen, juist omdat de Japanse klassieke auto’s uit deze periode behoorlijk zeldzaam zijn.

 

De vraag is of de auto’s ooit hun donkere garage zullen verlaten. Hoewel de meeste exemplaren misschien maar 20 of 50 kilometer op de teller hebben, zijn ze in slechte staat. Veertig winters, vandalisme en dieven hebben hun sporen achtergelaten op de auto’s. Daarnaast ligt er veel vuil en stof en als het nog langer duurt, zullen veel exemplaren niet meer te redden zijn. Eeuwig zonde!

 

Kleine update: de redactie van oldtimerblog.nl wees ons erop dat er in 2011 al een Nederlander is geweest die eveneens deze lokatie heeft bezocht. Het Duitse blad ‘das Bild’ mag dan wel blij zijn en het als nieuws melden, maar de Hollanders waren er dus al ruim 3 jaar eerder.


Ook interessant


Gerelateerde merken

2 reacties op “50 verlaten Japanners op Cyprus”

  1. blank Jonas says:

    Waar kunnen we meer foto’s hiervan vinden?

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*