MENU

Hino

Hino Motors, ook bekend als Hino, is een producent van vrachtauto’s, bussen en andere voertuigen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Hino, Japan. Het bedrijf werd opgericht in 1942 en de laatste 32 jaar is het bedrijf een van de belangrijkste producenten van middelgrote en zware dieseltrucs in Japan. Hino is tegenwoordig een dochteronderneming van de Toyota-groep.

 

hino contessa coupe

Hino Contessa coupé.

 

Het bedrijf gaat terug tot de oprichting van de Tokyo Gas en Electriciteitsmaatschappij in 1910. Dit bedrijf is tegenwoordig opgesplitst in Tokyo Gas en Tōkyō Denryoku. Het bedrijf produceerde zijn eerste motorvoertuig in 1913, het model TGE “A-Type” truck. In 1937 fuseerden de automobieldivisie van de Tokyo Gas en Electriciteitsmaatschappij met de bedrijven Jidōsha Kōgyō en Kyodo Kokusan tot het nieuwe bedrijf Tokyo Automobielmaatschappij. In 1941 veranderde de Tokyo Automobielmaatschappij haar naam in Diesel Automobielmaatschappij. Hier zou later Isuzu uit ontstaan.

 

In 1942 scheidde de fabriek in Hino zich af van de Diesel Automobielmaatschappij en vormde zich om tot Hino Zware Industrie. Dit was het eerste gebruik van de naam Hino. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Hino militaire voertuigen. Na de Tweede Wereldoorlog begon Hino met de productie van voertuigen voor de privésector. Hiermee verdween “Zware” uit de bedrijfsnaam en richtte het bedrijf zich volledig op trucks, bussen en de dieselmotormarkt als Hino Industrie. Om meer klantgericht over te komen werd in 1948 het woord “Diesel” aan de naam toegevoegd zodat het Hino Diesel Industrie werd.

 

In 1953 begon het merk met het maken van personenauto’s onder licentie van Renault, en in 1961 werd hun eerste eigen ontwerp gebouwd de Contessa 900 sedan met een achterin gelegen 893cc motor. De Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti ontwierp de Contessa-reeks in 1964 met een achterin gemonteerde 1300cc motor. Hierdoor kwam een 60 pk motor in de sedan en een 70 pk in de coupé-versie. Het merk stopte met het produceren van personenauto’s in 1967 toen het onderdeel werd van de Toyota-groep.


Hino modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant