MENU

Isuzu

Isuzu Motors Ltd. is een Japanse producent van auto’s, bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens. In 2005 was het bedrijf ‘s werelds grootste producent van middelzware vrachtwagens. Isuzu heeft fabrieken in en buiten Japan en is actief in 130 landen wereldwijd.

 

Geschiedenis van Isuzu

Inn 1916 vat Tokyo Ishikawajima Shipbuilding and Engineering Co, Ltd het plan op om in samenwerking met de Tokyo Gas and Electric Industrial Co. auto’s te gaan bouwen. De volgende stap werd genomen in 1918, toen een technische samenwerking met Wolseley Motor Company Limited werd aangegaan, wat betekende dat de exclusieve rechten op de productie en verkoop van Wolseley voertuigen in Oost-Azië een feit was. In 1922 werd het eerste Wolseley model, de A-9 auto, in eigen land geproduceerd.

 

In 1933 fuseerde Ishikawajima Automotive Works met DAT Automobile Manufacturing Inc (een voorloper van Datsun).
In 1937 werd Automobile Industries gereorganiseerd en omgevormd in een nieuw bedrijf, Tokyo Automobile Industries Co., Ltd. Pas in 1949 wordt de naam omgedoopt tot Isuzu. Ondertussen, in 1942, werd Hino Heavy Industries afgesplitst van Isuzu, als een aparte vennootschap. Truck productie van de TX40 en TU60 begon opnieuw in 1945, met de toestemming van de bezettingsautoriteiten.

 

Begin 1953 werd de Hillman Minx personenauto geproduceerd onder licentie van de Rootes Group. De Minx bleef in productie tot 1962, na de introductie in 1961 van de eerste eigen Isuzu-auto’s onder de naam ‘Bellel’. Omdat Isuzu een kleine producent was die auto’s bouwde die eigenlijk net iets te groot en prijzig waren voor de Japanse markt op dat moment, ging Isuzu op zoek naar een commerciële partner. Onder druk van het MITI, die het aantal autofabrikanten in Japan wilde beperken, ging het bedrijf een samenwerking aan met Fuji Heavy Industries (Subaru) in 1966. De Subaru 1000 werd zelfs getoond in jaarlijkse voertuig brochure van Isuzu in 1967, als een geschikte aanvulling op de grotere Isuzu line-up. Deze samenwerking werd in 1968 overgenomen door Mitsubishi maar dit was van korte duur. Het volgende ontstond er ook nog een kortstondige samenwerking met Nissan. Een paar maanden later, in september 1971, werd er een meer duurzame overeenkomst ondertekend hoofdstad met General Motors.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant