MENU

Darracq

Darracq was een Frans automerk dat vroeg in de twintigste eeuw auto’s bouwde. Het merk werd, na een aantal eerder mislukte pogingen, opgericht in 1896 door Alexandre Darracq. Hij was begonnen als fietshandelaar in Parijs en maakte de overstap naar de fabricage van automobielen.

 

vroeg Darracq model

Foto: Lars-Göran Lindgren, Sweden

 

Tot de eeuwwisseling bouwde Darracq elektrisch aangedreven auto’s, maar in 1900 stapte hij over naar auto’s met een verbrandingsmotor. Darracq boekte succes met zijn auto’s en na vier jaar had het merk maar liefst 10% van de Franse markt in handen. In 1902 sloot Darracq een contract af met Opel, waardoor het Duitse merk de auto’s als Opel Darracq mocht verkopen. Het Franse merk startte ook productie op in Groot-Brittannië in 1905 en ook in Ierland werd een fabriek uit de grond gestampt. In 1906 was ook Italië aan de beurt, deze fabriek zou de latere fabriek van Alfa Romeo worden, en in 1907 stond er ook in Spanje een Darracq-fabriek.

 

Alexandre Darracq was een slimme zakenman en gebruikte autoracen als een manier om zijn auto’s onder de aandacht van het publiek te krijgen. Eén van de manieren was het wereldsnelheidsrecord ter land in handen krijgen, wat lukte in 1904 en 1905. Ook won het Franse merk de Vanderbilt-cup.

 

httpv://www.youtube.com/embed/RwNtLCytfJQ

 

In 1913 verkocht Alexandre zijn aandelen aan een Britse koper genaamd Owen Clegg die later bij Wolseley zou gaan werken en nog later bij Rover. In 1919 nam Darracq het Britse deel van Talbot over en ging verder onder de naam Talbot-Darracq. In 1920 fuseerde het merk met Sunbeam en deze combinatie ging verder als Sunbeam-Talbot-Darracq (STD). In 1934 ging STD failliet en in 1935 nam de Rootes Group de merknamen Talbot en Sunbeam over.

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant