MENU

Talbot

Talbot was een Brits/Frans automerk. 1903 werd de fabriek geopend onder de naam Clement-Talbot Ltd. en was aanvankelijk slechts een assemblagebedrijf voor Franse auto’s van het merk Clément Bayard. De motorische expertise kwam van de Fransman Adolphe Clement. De naam Talbot kwam van Charles Chetwynd-Talbot (1860-1921), de 20e Earl of Shrewsbury, die de belangrijkste financier van de fabriek was.

 

Clement-Talbot Type CT4K uit 1903

 

Auto’s werden vervaardigd in een speciaal gebouwde fabriek aan Barlby Road, Kensington, Londen en verkocht als Talbots, met het wapen van de graaf in de badge.

 

Het competitieve zat vanaf het begin in hun bloed. Clement nam deel aan ‘s werelds allereerste Grand Prix op Le Mans in 1906. De Engelse Talbots verdienden hun bijnaam’ Invincible ‘in de jaren vóór WO1 toen ze consequent wonnen op de heuvels, stranden en circuits van Groot-Brittannië. Hun finest hour kwam in februari 1913 toen Percy Lambert met een Talbot van 25 pk over het Brooklands-circuit donderde om de eerste man ter wereld te worden die 100 mijl in één uur aflegde.

 

Clement-Talbot Londen

 

Geschiedenis van Talbot

Vanaf 1906 bouwde Talbot auto’s naar eigen ontwerp. Na de Eerste Wereldoorlog trok de Earl of Shrewsbury zich in 1919 uit het bedrijf terug. Talbot fuseerde met de Franse/Britse autofabriek Darracq en ging vervolgens deel uitmaken van Sunbeam Talbot Darracq Motors Ltd. (STD).

 

In 1935 raakte STD in moeilijkheden. Talbot werd overgenomen door de Rootes-Group, en de Franse fabriek werd overgenomen door Anthony Lago die voortaan het merk Talbot-Lago gebruikte. Het Britse merk werd in 1938 samengevoegd met Sunbeam, maar nog voor de Tweede Wereldoorlog werd de productie gestaakt. Tot 1955 werden er nog Talbot-Sunbeams verkocht. Talbot-Lago, dat tussen 1935 en 1955 bestond, ging failliet.

 

In 1967 werd de Rootes-Group overgenomen door Chrysler dat het samenvoegde met Simca. Chrysler zette de productie door Simca voort, en bouwde in het Verenigd Koninkrijk auto’s onder de naam Chrysler. Het merk Talbot werd niet gebruikt. Omdat PSA op 10 mei 1978 Chrysler Europe overnam, werd de productie van Simca in Frankrijk en Chrysler in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1980 voortgezet onder de naam Talbot. De productie van Chrysler-modellen in de voormalige Rootes-fabrieken werd in juli 1981 stopgezet, er werden daarna alleen nog dezelfde automodellen geproduceerd als in de Franse fabrieken. Tevens werden de auto’s die door Matra werden gebouwd, voortaan niet meer als Matra-Simca maar als Talbot-Matra op de markt gebracht.

 

De Chryslers 1510 en Horizon bleven in productie, voorzien van de Talbot-badge. In 1981 werd de Tagora geïntroduceerd, een grote sedan. Reeds in 1983 werd deze uit productie genomen wegens gebrek aan succes. In 1982 werd de Samba voorgesteld, een kleine drie-deurs hatchback die gebaseerd was op de Peugeot 104 en tevens als Citroën LN/LNA werd verkocht. In 1983 kwam er ook nog een cabriolet-versie van de Samba op de markt, evenals een sportieve Rallye. In 1986 viel het doek ook voor de Samba.

 

Sunbeam model


Talbot Sunbeam

 

Doordat succes uitbleef, werd het reeds ontwikkelde nieuwe model, de Arizona, omgedoopt tot de Peugeot 309 en besloot Peugeot het merk op te heffen. Eind jaren tachtig werden de dealers van Peugeot-Talbot allen Peugeot-dealers. In het Verenigd Koninkrijk werd de merknaam nog tot 1992 gehandhaafd voor de Express, een bestelwagen van Peugeot die ook als Peugeot J5, Fiat Ducato (eerste type), en Citroën C25 werd geproduceerd.

 

Op sportief gebied heeft het merk wel succes gehad. In 1981 werd met de Sunbeam Lotus (een doorontwikkeling van de Hillman Avenger) het World Rally Championship voor constructeurs gewonnen. De productie van deze auto was op dat moment echter al gestopt.

 

PSA overweegt in juli 2010 het merk opnieuw te gaan gebruiken. Dit zou een antwoord moeten worden op het goedkope merk van Renault: Dacia.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant