Cadillac Calais

De Calais was een full-size luxe auto die door Cadillac werd gebouwd tussen 1965 en 1976. Het model heette bij de introductie de Series 62 en werd in 1965 omgedoopt tot de Calais, genoemd naar de Franse stad.

 

In 1965 werden de staartvinnen van het model enigszins naar beneden gekanteld en kreeg de body scherpe kenmerkende lijnen. De Calais had een rechte achterbumper met verticale achterlicht-units. De dubbele koplampen stonden ook verticaal boven elkaar met ertussen een brede grille. De zijruiten waren gebogen en frameloos. De Calais werd aangeboden als een 2- of 4-deurs hardtop.

 

Cadillac Calais 1965

Cadillac Calais uit 1965.

 

De Calais leek erg op de De Ville met als belangrijkste verschil de uitrustingsniveaus en de standaard uitrusting. Terwijl de De Ville standaard werd geleverd met voorzieningen als elektrische ramen en elektrisch verstelbare stoelen, waren dit opties op de Calais, net als bijvoorbeeld een AM radio en airconditioning. Lederen bekleding en een vinyl dak waren ook leverbaar op de De Ville, maar nooit op de Calais. De krachtbron was een 340 PK sterke 7 liter V8.

 

Cadillac Calais interieur 1965

Interieur van de Calais uit 1965.

 

In 1966 werd de grille wat aangepast, die nu verdeeld was door een dikke, lichtmetalen horizontale centrum staaf met rechthoekige stadslichten aan de uiteinden. De Calais had net als alle andere Cadillacs minder chroom dan zijn vroegere versies. Een primeur dit jaar was onder andere de optionele stoelverwarming in de kussens en rugleuningen. Comfort en gemak waren belangrijke focuspunten voor Cadillac. De Calais werd uitgebreid gerestyled in 1967. De carrosserie kreeg een krachtige frontale verschijning met naar voren hellende voorkant, lange lijnen over de body en geherdefinieerde achterspatborden die meer dan alleen maar een hint van staartvinnen in zich hadden. Dit jaar werden elektrisch bedienbare ramen standaard op de Calais maar elektrisch bediende stoelen bleven nog optioneel, ook in de latere modellen.

 

Cadillac Calais 1966

Cadillac Calais uit 1966 met onder andere de licht aangepaste grille.

 

In 1968 kreeg de voorzijde wederom een kleine aanpassing aan de grille en ook de achterzijde kreeg een kleine makeover. De motorkap kreeg verzonken ruitenwissers en het model werd in 20 verschillende lakkleurencombinaties leverbaar waarvan er 14 nieuw waren. Het interieur werd leverbaar in een selectie van 147 stoffering combinaties, 76 in stof, 67 in leer en vier in vinyl. Het model kreeg dit jaar een 7,7 liter V8. 1968 was het laatste jaar voor de ‘gestapelde’ dubbele koplampen, die daarna werden vervangen door horizontaal gelegen dubbele koplampen in 1969.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DaD6ucLQwOQCadillac Calais uit 1968.

 

De Calais gaat de Eldorado achterna

In 1969 werd Calais gerestyled naar de Eldorado met onder andere sterk gelijkende voorspatborden. Er werd een hele nieuwe grille met dubbele horizontale koplampen geplaatst. De daklijn was vierkanter en de achterklep en de bumper hadden scherpere lijnen. Het jaar erna kreeg het model wederom een facelift met een grille met dertien verticale lamellen tegen een fijn gearceerde rechthoekige opening. De lichte metalen koplampen werden omringd door de kleur van de body om de auto een meer verfijnde look te geven. De Calais kreeg smalle verticale V-vormige achterlichten. De naam ‘Calais’ werd als geschreven embleem op de achterflanken geplaatst.

 

Cadillac Calais 1965

Cadillac Calais uit 1965.

 

De nieuwe 1971 GM full-size waren reusachtig in zowel de lengte als in de breedte. De dubbele ronde koplampen werden verder uit elkaar geplaatst. De V-vormige grille had een honingraatpatroon en werd beschermd door massieve verticale spijlen. De achterwielopeningen kregen wederom spatbord rokken. De achterlichten waren van hetzelfde type als voorheen maar werden niet langer gescheiden door een chromen strip. De Calais wielbasis werd verlengd tot 3,3 meter. Het volgende jaar werd de voorzijde wederom aangepast met een zwaarder accent op de horizontale grille-lamellen. De parkeerlichten werden verplaatst en de V-vormige emblemen kwamen terug op zowel de motorkap als het kofferdeksel. Het geschreven Calais scriptembleem kwam nu op het voorspatbord. In 1973 kregen alle GM-modellen energie-absorberende bumpers en werd de styling verfijnd zoals bij de De Ville. Wederom werden zowel de voorzijde als de achterzijde aangepast in zowel dat jaar als het jaar erop. In 1974 werd er ook een nieuw instrumentenpaneel gemonteerd.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GdwCLs11h74Cadillac Calais uit 1972.

 

Styling veranderingen voor 1975 brachten dubbele vierkante koplampen met de knipperlichten op de hoeken van de carrosserie. Het model kreeg een 8,2 liter motor. In 1976 kreeg het model voor het laatst een make-over.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant