MENU

Cadillac

Cadillac is een Amerikaans merk van luxeauto’s. Sinds 1909 behoort het merk tot het General Motors-concern. Cadillacs worden wereldwijd verkocht, maar zijn vooral populair in de Verenigde Staten, Canada en China. Het is het oudste Amerikaanse automerk na Buick en ook wereldwijd behoort het tot één van de oudste automerken. Cadillac staat bekend om zijn “innovatie”, “hoge kwaliteit” en “veel luxe”. In Nederland is het merk niet erg groot en zijn er maar een paar Cadillac-dealers te vinden.

 

History of Cadillac

 

Geschiedenis van Cadillac

In 1902 ontwierp de oprichter van het merk, Henry Martin Leland, zijn eerste prototype dat op 17 oktober 1903 voor het eerst van de productieband rolde. De daaropvolgende jaren ontwikkelde hij het merk door, en dat deed hij niet onverdienstelijke. Zo kreeg het merk in 1908 de Britse “Dewar Trophy”, die toen gold als de Nobelprijs voor de auto-industrie. Cadillac ontving de prijs vanwege hun buitengewone technische prestaties. In datzelfde jaar was Cadillac namelijk als eerste merk begonnen met het produceren en toepassen van gestandaardiseerde, vervangbare onderdelen. Iets wat voor die tijd uniek was in de autobranche. Het potentieel van Cadillac werd al snel opgemerkt, ook door General Motors, dat Cadillac in 1909 al inlijfde.

 

In de eerste jaren onder de vleugels van moederbedrijf General Motors, bleef Cadillac zich vooral profileren als technisch innovatief automerk. Zo introduceerde het merk in 1910 ‘s werelds eerste moderne ontstekingsysteem en in 1912 was Cadillac de eerste autofabrikant die haar auto’s met een elektrische startmotor en interieurverlichting leverde. Wederom werd Cadillac onderscheiden met de Dewar Trophy. In 1915 bouwde het merk haar eerste productiemodel met een V8 motor. De motor kreeg een cilinderinhoud van 5.1 liter en een vermogen van 70 PK. Genoeg voor een topsnelheid van rond de 100 km/u.

 

Eind jaren ’20, begin jaren ’30 begon de Amerikaanse autobouwer met het doorontwikkelen van versnellingsbakken. Daarnaast profileerde het merk zich steeds meer als luxemerk, dat auto’s met grote motoren en veel vermogen bouwde. Zo bouwden de Amerikanen in 1930 ‘s werelds eerste productie-auto met een V16 motor. Uit een 7,4 liter V16 persten ze 170 PK. In 1941 kwam Cadillac als tweede merk ooit met een volledig automatische transmissie, Oldsmobile was hen net te snel af.

 

In 1948 kwam de Sixty Special op de markt. Dit was de eerste auto met de beroemde staartvinnen. Dit concept zou in Amerika gigantisch aanslaan en tot in de jaren ’70 worden toegepast door vele merken. In 1949 produceerde Cadillac haar miljoenste auto. Een jaar later liet het merk ook in de racerij van zich spreken. Cadillac debuteerde in de 24 uur van Le Mans met een prototype van de Coup de Ville, wellicht één van de bekendste auto’s uit de Amerikaanse autogeschiedenis. Het merk deed het niet onverdienstelijk en eindigde op een 10e plaats. Een Engels team, rijdend met een Allard, behaalde met hun auto, aangedreven door een Cadillac-krachtbron, de 3e plaats.

 

Cadillac 60 Special

Cadillac schreef met de Special 60 autogeschiedenis met de introductie van de staartvinnen

 

De vroege jaren ’50 stonden wederom in het teken van innovatie en vernieuwing. In 1953 introduceerde Cadillac airconditioning en in 1954 rustte het merk als eerste ter wereld al haar modellen standaard uit met stuurbekrachtiging. Tegen het einde van de jaren ’50 bereikte de status van Cadillac een fenomenaal hoogtepunt als de Eldorado Brougham (1957) en Eldorado (1959) worden geïntroduceerd. Het waren Cadillac’s eerste muscle cars. De Eldorado Brougham onderscheidde zich door zijn weelderige luxe, met onder andere elektrische stoelverstelling met geheugen, luchtvering, lichtmetalen velgen en gescheiden temperatuurregeling voor de voor- en achterpassagier. De Eldorado betekende het hoogtepunt van het staartvin-tijdperk. Met z’n 6,4 liter V8 en 345 PK is hij tot op de dag van vandaag terug te vinden op posters in jongenskamers en in diverse films. De auto symboliseert het Amerika van begin jaren ’60.

 

Cadillac Eldorado

Cadillac Eldorado

 

Later in de jaren ’60 ging het Amerikaanse merk door met waar het goed in was: innoveren. In 1964 leverde Cadillac voor het eerst elektronisch geregelde klimaatcontrole en de lichtsensor. Het in hoogte- en diepte verstelbare stuurwiel deed zijn intrede in 1965 en een jaar later presenteerde de Detroitse autofabrikant de stereoradio, snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en stoelverwarming. Ging er dan nooit iets fout bij Cadillac? Jawel. In 1967 sloegen ze hopeloos de plank mis door de 340 PK sterke Fleetwood Eldorado uit te rusten met voorwielaandrijving. De Amerikanen kon het niet eens zo veel schelen, maar Europeanen wisten al lang dat het simpelweg niet werkte om zo veel vermogen op de voorwielen lost te laten. Gelukkig ging het merk in 1970 weer “back to basics”, toen ze de nieuwe Eldorado onthulden.

 

De nieuwe Eldorado, gepresenteerd in 1970, was voorzien van de grootste motor die ooit in een massaproductie-auto is gelepeld: een 400 PK sterke 8,2 liter V8, die de 2200 kilo zware Caddy naar de 200 km/u stuwde. Met de toenemende snelheden werd ook de veiligheid belangrijker en in 1971 introduceerde Cadillac een systeem dat als de voorloper van ABS kan worden betiteld. In 1972, aan de nogal late kant, werden alle Cadillac’s standaard voorzien van veiligheidsgordels. Twee jaar later brachten de Amerikanen de voorloper van de airbag, het “Air Cushion Restraint System”, op de markt. De carburator ging in 1975 voor het eerst overboord, wanneer Cadillac als eerste Amerikaanse merk elektronische injectie ontwikkelde. In 1978 presenteerde het merk voor het eerst de boordcomputer in de Seville.

 

httpv://www.youtube.com/embed/ktCHFISeztw
Cadillac Eldorado uit 1970 met de grootste productiemotor ooit: Een 8.2 liter V8!

 

Na de jaren ’50, ’60 en ’70 vol met hoogtepunten begon het Amerikaanse merk in de jaren ’80 (althans in Europa) wat status te verliezen. De modellen van Cadillac konden qua techniek en rij-eigenschappen niet op tegen de zeer geavanceerde modellen van Mercedes-Benz en BMW. Desalniettemin bleef Cadillac in Amerika “the car to have”, getuige de aanwezigheid in vele liedjes. In 1985 was de DeVille Cadillac’s eerste model met dwars geplaatste V8 motor met voorwielaandrijving.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant