Cadillac Seville

De Cadillac Seville was een luxe auto die werd tussen 1975 en 2004 en het was een kleinere top-of-the-line Cadillac. De naam van Cadillac’s eerste kleine auto werd gekozen omdat het de voorkeur was van het personeel. Letterlijk honderden suggesties voor de naam passeerden de revue waaronder Merlette, Sierra, La Mancha, Canterbury, l’Eclipse, Urbana, Le Nouveau, DeIntegro, Medici, Debonair, Berkshire, Caravel, Road America, Concept II, Americus, Leland, Minuet, Camelot, Renaissance, Counselor, en “Se Ville”. Na lang onderzoek was LaSalle nummer 1 met St. Moritz een verre tweede en daarna de Seville. Door een aantal afwegingen werd het uiteindelijk dus toch de Seville.

 

Een andere suggestie was de Cadillac ‘Leland’ ter ere van de oprichter van het merk. Hier werd toch vanaf gezien omdat veel consumenten de betekenis niet zouden weten en ook omdat omdat Henry Leland de oprichter was van rivaal Lincoln.

 

De Seville werd geïntroduceerd in mei 1975 en was Cadillac’s antwoord op de stijgende populariteit van luxe importauto’s vanuit Europa, zoals de Mercedes-Benz en BMW. General Motors was bang dat het Amerikaanse iconische merk zou verliezen van dit geweld. De Seville werd ontworpen om de jonge bestuurders terug te winnen. Na verloop van tijd was het model steeds luxer geworden en zelfs duurder dan de veel grotere Cadillacs. Aangezien het marktaandeel van de Europese invoer bleef groeien, werd het duidelijk dat de traditionele Amerikaanse regel ‘groter is beter’ niet meer opging. De Seville werd het kleinste en duurste model in de line-up, wat haaks stond op het gangbare beleid van Cadillac. Bovendien waren de import-auto’s populair bij een jong publiek, terwijl de gemiddelde leeftijd van Cadillac-kopers richting de vijftig jaar ging. De Seville was dus onderdeel van een poging om het imago van Cadillac te verjongen.

 

cadillac seville 1976

Cadillac Seville uit 1976.

 

Aanvankelijk was de Seville gebaseerd op het achterwielaangedreven X-body platform van de Chevrolet Nova maar de Sevilla unibody en het onderstel werden opnieuw ontworpen en verbeterd. Het model kreeg een hoekige body dat de toon voor de komende tien jaar zou zetten voor het GM-concern. Verder kwamen er een brede chromen grille geflankeerd door rechthoekige koplampen met kleine knipperlichten voor en kleine wrap-around rechthoekige achterlichten. Hierdoor kreeg het model een breed en laag uiterlijk. Het was de eerste keer dat Cadillac begon te bouwen aan een model op basis van componenten van een Chevrolet-model.

 

De Seville was bij de introductie bijna 450 kilo lichter dan de full-sized Deville. Hiermee was de auto dus wendbaarder en makkelijker om te parkeren. Het model was echter wel de duurste uit de hele lijn op de Series 75 Fleetwood na, de verkopen liepen dan ook redelijk. Het was wel de aanloop voor een aantal opvolgers zoals de Lincoln Versailles. De totale productie in 1976 bedroeg 43.772 exemplaren van de Seville. In 1977 steeg ditlicht tot 45.060 voertuigen.

 

Motoren in de Seville

De motor was een 180 PK sterke Oldsmobile 350 5,7 liter V8 met elektronische brandstofinjectie. Dit systeem gaf de Seville soepele rijeigenschappen en prestaties die meestal ontbrak bij andere binnenlandse auto’s uit deze tijd. Een diesel 350 5,7 liter lf9 V8 werd toegevoegd in 1978 en was de eerste dieselmotor aangeboden in personenauto’s in de VS. De Seville 350 engine kreeg volledig electronische injectie en eveneens volledig electronische ontsteking. Vanaf 1976 hadden alle vier de wielen schijfremmen rondom zat er luchtvering met niveau sensor op de achterwielen. De kenmerkende spaakwielen werden door Dunlop gemaakt. (met dank aan Bas voor de toevoegingen).

 

Van 1978 tot 1988 was er een ‘Elegante’-pakket leverbaar op de Seville. Dit bestond uit een unieke zwart/zilver two-tone exterieur lak in combinatie met lichtgrijze geperforeerde lederen stoelen en spaakwielen. In 1979 werd een tweede kleurencombinatie toegevoegd: een two-tone koper lak en een bijpassend lederen interieur. In 1985 volgde nog een een monotone lak. 1978 was het hoogtepunt in verkoopaantallen voor het model: 59.985 auto’s.

 

Cadillac tripcomputer

De Cadillac tripcomputer “Tripmaster” was een unieke optie voor de 1978 en 1979 modellen. Dit waren een digitale snelheidsmeter en benzinemeter in plaats van de standaard klokken. Het verving ook de digitale quartz klok met een LED-display klok. De boordcomputer kon ook een aantal berekeningen uitvoeren en laten zien op het display zoals hoe zuinig er gereden werd en welke afstand er nog afgelegd kon worden met de aanwezige brandstof. De Seville was dus eerder met een volledig elektronische instrumentarium dan de Britse Aston Martin Lagonda sedan.

 

cadillac seville dashboard 1978

 

cadillac seville 1979 interieur

 

Seville Gucci

In 1979 was de Seville verkrijgbaar met een aftermarket pakket dat werd aangeboden door een in Miami gevestigd bedrijf. In samenwerking met Gucci, het beroemde Italiaanse kledingmerk, produceerde het een limited edition ‘Gucci Seville’. Het model was verkrijgbaar in drie tinten wit, zwart of bruin had een duidelijke Gucci identiteit met het logo dat op onder andere het dak en de wieldoppen was verwerkt. Ook het interieur had de bekende dubbele G en in de kofferbak lag een vijf-delige set Gucci bagage. Het prijskaartje was ook Gucci-waardig.

 

cadillac seville gucci 1979

Cadillac Seville Gucci uit 1979.

 

cadillac seville gucci interieur_1979

Interieur van de Gucci special edition.

 

Sevilla Convertible

Een aantal carrosseriebouwers maakte aanpassingen aan de 1975-1979 Seville in de vorm van een verkorte tweezits tweedeurs cabrio, een tweedeurs cabriolet met een achterbank, een tweedeurs pick-up truck, een tweedeurs coupe, twee- en vierdeurs verlengd-kap Seville met een nep-reservewiel in elk voorspatbord, en een verlengde wielbasis standaard 4-deurs Seville.

 

De eerste generatie van de Seville bracht niet het succes waar GM op had gehoopt, dit kwam vooral door het stevige prijskaartje. Daarnaast wist GM met dit model ook niet het jonge publiek aan te trekken en waren het juist de senioren die kleine wendbare Cadillac kochten.

 

Tweede generatie 1980-1985

De eerste generatie van de Seville had best aardig verkocht, maar het faalde in de primaire missie om jonge import-kopers aan de compacte Cadillac te krijgen. In 1980 kreeg de Seville een wielbasis van 2,9 meter, gebaseerd op de voorwielaangedreven E-body van de Eldorado, Buick Riviera en Oldsmobile Toronado.

 

Het nieuwe model kreeg voorwielaandrijving en onafhankelijke achterwielophanging. De Seville kreeg in 1981 stoelen met geheugen wat voor het eerst was sinds de Eldorado Brougham van de late jaren ’50. Ook kwam er in dat jaar een digitaal instrumentenpaneel in de auto. De Cadillac ‘tripcomputer’ was een voorloper van deze optie in 1978. Voor de ’81 -’85 Seville en Eldorado-modellen werd een eenvoudigere versie geïnstalleerd. In 1982 kwamen er verwarmde buitenspiegels bijm en een ‘Symfonie Sound’ stereo cassettespeler beschikbaar was. In 1984 verdween de 8-track stereo-installatie voor Seville. Van 1983 tot 1985 was de Seville ook verkrijgbaar met een ‘Full Cabriolet’-dak dat de Seville de look van een vierdeurs cabriolet gaf.

 

cadillac seville tucson 1984

Cadillac Seville Tucson uit 1984.

 

In hiphop-cultuur, werden deze generatie Sevilles bekend als ‘slantbacks’. De omzet was redelijk maar de komst van de dieselmotoren gaf flinke problemen. Een nieuwe maar te zwakke 4,1 liter V8 was gemonteerd op de modellen na 1981 en dit blok gaf de nodige storingen. Een optionele 4,1 liter Buick V6 was weliswaar betrouwbaarder maar was niet sterk genoeg om de Seville een beetje vooruit te krijgen.

 

cadillac seville slantback

Cadillac Seville ‘Slantback’.

 

1986-1991

In 1986 probeerde Cadillac met een geheel nieuwe veel kleinere body om de scherpe hoekigheid van de oorspronkelijke Seville combineren met de afgeronde randen van de nieuwe aërodynamische esthetiek van eind jaren tachtig. Het model kreeg een dwarsgeplaatste V8 die de voorwielen aandreef. De kleinere omvang en conservatieve styling werden beschouwd als saai, en de klanten bleven weg. Het nieuwe model had wel een wereldprimeur: het was de eerste auto waar met een computersysteem de systemen van de auto en de motor werden gecontroleerd. Deze module werd gekoppeld aan een elektronisch dashboard met fluorescerende displays. Helaas waren de verkoopcijfers zwaar onder de maat en in 1987 werd in allerijl een nieuw ontwerp op de markt gebracht.

 

cadillac seville 1988

Cadillac Seville uit 1988.

 

cadillac seville dashboard_1988

dashboard met digitaal display uit een 1988 Seville.

 

Cadillac Seville Touring Sedan

Het grote nieuws voor 1988 was de introductie van de Seville Touring Sedan, die was uitgerust met GM’s FE2 Touring Suspension. Het model kreeg speciale 15 inch lichtmetalen velgen, speciale vering en een speciale stuuroverbrenging voor betere handling. Daarnaast kreeg het een op de grille gemonteerd Cadillac embleem, speciale kofferbak slot cover en een uniek vierzits interieur. Van de 1988 Seville Touring Sedan werden 1.499 exemplaren gebouwd. De eerste exemplaren werden op maat gebouwd. Deze waren beschikbaar voor VIP’s binnen General Motors, de Cadillac Division, een aantal belangrijke aandeelhouders en een aantal hoogwaardigheidsbekleders. Er werd een speciaal plakkaat aangebracht in de onderste hoek van de voordeur aan de bestuurderszijde.

 

In 1989 gingen de eerste STS-modellen in productie en werden dus ook aan het ‘gewone’ publiek verkocht als een “Limited Edition”. Kenmerken van het oorspronkelijke concept van 1988 model werden naar de 1989 LE productiemodel jaar uitgevoerd met de toevoeging van een retuned Europees-feel vering pakket voor preciezere besturing en steviger gevoel van de weg. De kenmerken van de STS over de standaard Sevilla opgenomen met de hand gestikt beukenhout ultrazachte lederen zetels, antiblokkeersysteem, touring ophanging, een 3,3: 1 aandrijving verhouding; 15-inch gegoten lichtmetalen velgen en Goodyear Eagle GT4 Blackwall banden. Extra STS features: Grille met de inbouw-krans-en-kam, voorspatbord bewerkt bestuurder met de bochtverlichting verplaatst naar de voorzijde dashboard en koplamp monitoren verwijderd, bijpassende koetswerkkleur vooraan lagere voorspoiler en bodyside lijstwerk, matzwart uitvoervergunning zak met heldere kraal, matzwarte voorbumper invloed pads en achterbumper bewaker verticale inserts, bijpassende carrosseriekleur buitenspiegels met zwarte pleister, bewerkt (van Eldorado) achter reflexen (verplaatst naar de bumper), gewijzigde uitvoer achterlichten met drie-kleuren Europese stijl lenzen , STS naambord op het kofferdeksel en een STS exclusieve cloisonne dek deksel slotplaatje. De STS interieur een 12-weg elektrisch verstelbare zetel, handleiding articulerende hoofdsteunen op de voorzetels, midden armsteun met cassette en munt / beker opslag console bekleed met ultrazachte leer, net type kaart zakken, achter kuipstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, midden achter console gehad en achterste opbergvak, met leder bekleed voor en achter deurpanelen, deur pull bandjes en overhead pull riemen, hoogglans elm burl echt hout appliques op de deurpanelen en schakelaar platen, hoorn pad en bar, instrumentenpaneel en de voor-en achterzijde consoles, Beukenhout Thaxton vloerbedekking en een decklid liner in tara materiaal met STS-logo. Andere standaard STS functies (dit waren opties op de standaard Sevilla) waren: automatische deurvergrendeling, verlicht bestuurder en passagierszijde vizier make-up spiegels, verlicht entry systeem, achterruitverwarming, antidiefstalsysteem en kofferbak mat. Slechts 4 exterieurkleuren beschikbaar waren voor de STS dit jaar: White Diamond; Sable Black; Black Sapphire; of Carmine Red. 1.893 Seville Touring Sedan (STS) werden geproduceerd voor de 1989 modeljaar. De eerste 1989 STS waren restjes van de Cars & Concepts lopen van de 1988 productie jaar en had de speciale sticker op het onderste gedeelte aan de binnenkant van de deur van de bestuurder. Deze werden voorafgaand geproduceerd tot en met december 1988 voor de productie van 1989 jaar en zijn zeer zeldzaam.

 

In 1990, de Sevilla kreeg een nieuwe injectiesysteem waarmee de pk’s omhoog gebracht naar 180 Voorste park lampen waren niet meer gemonteerd in het spatbord op ieder modellen, en de Seville STS onderging enkele grote veranderingen. Deze omvatten nieuwe zij-en achterkant carrosseriekleur boeiboorden, die de auto een sportiever, meer agressieve look gaf. Ook toegevoegd is dubbele uitlaat met heldere roestvrij outlets, een grotere STS kofferbak script, standaard Teves anti-remsysteem met remschijven achter, en de 16-inch machine klaar lichtmetalen wielen op Goodyear Eagle GT + 4 banden. Airbag Een bestuurder werd ook toegevoegd aan Sevilla en STS. Terwijl de motor was dezelfde als gebruikt in gewone Sevilla modellen, de transmissie een speciale eindoverbrenging van 3: 33: 1 voor betere acceleratie. De 1990 STS kreeg ook zijn eigen lichaam aanwijzing van 6KY69, en de prijzen begonnen bij $ 36.320. 1990 STS beperkt productie bedroeg het zelfde als vorig jaar met 1.893 voertuigen. 2014 Overlevingsvermogen tarief *: 4% (76 resterende) per de NHTSA en Broxterman Auto Overlevingsvermogen Rate Grafiek – BASRC).

 

Er waren geen lichamelijke veranderingen in 1991, maar mechanisch was op nieuwe 4,9 liter V8 onder de kap gekoppeld met een 4T60E elektronisch geregelde transmissie. De nieuwe V8 de A.I.R. niet meer gebruikt systeem, en de extra verfijningen aan het binnenwerk bracht de pk tot 200 De enige verandering aan de STS was het verwijderen van de achterste kuipstoelen voor een volledige breedte bankje, en nieuwe voorstoelen met grotere zijwangen genomen van vorig jaar Eldorado Touring coupe. 2.206 werden geproduceerd. 2014 Overlevingsvermogen tarief *: 5% (110 resterende) per de NHTSA en Broxterman Auto Overlevingsvermogen Rate Grafiek – BASRC).

 

1992-1997

Voor het jaar 1992, Cadillac leverde een nieuwe, Europese smaak Sevilla met positieve beoordelingen en klanten. De Seville Touring Sedan was Auto van het Jaar Motor Trend magazine voor 1992 Het maakte ook Car and Driver magazine Tien Beste lijst van dat jaar.

 

De 1993 limited edition van de Northstar-systeem, met inbegrip van de Northstar quad-cam 32-kleps aluminium V8 en een nieuwe ongelijke lengte controle arm achterwielophanging aan de STS hielp de Sevilla de omzet te verhogen. De achterwielophanging heeft eerder een enkele dwarse bladveer zoals de Chevrolet Corvette. De wielbasis was terug tot 111 in (2.800 mm) met een 203,9 in (5.180 mm) totale lengte.

 

De Sevilla was verdeeld in twee sub-modellen:

  • De Sevilla Luxury Sedan (SLS) begonnen met de 4.9 L HT-4900 V8, maar kreeg een 270 pk (200 kW) LD8 Northstar V8 voor 1994
  • De Seville Touring Sedan (STS) ook begonnen met de 4.9 L HT-4900 in 1992, maar werd opgewaardeerd naar de 295 pk (220 kW) L37 Northstar in 1993

Basisprijzen voor beide modellen piekte in 1996 op ongeveer $ 43.000 voor de SLS en $ 47.500 voor de STS, maar de steeds meer concurrerende markt van luxe auto resulteerde in prijsverlagingen voor 1997.

 

In 1997 nam de Cadillac Catera de plek in van de Sevilla als kleinste auto van Cadillac.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant