Cadillac Deville

De Cadillac is in zijn lange leven uitgegroeid tot een icoon. Het model dat hier het hardst aan heeft bijgedragen is zonder twijfel de tweedeurs coupe de Ville. Van 1949 tot 1993 werd de “Caddy” het best vertegenwoordigd door dit model. De Cadillac werd wereldberoemd en niet alleen door het merk, maar ook als onderwerp in muzieknummers, op de televisie en als personages op zichzelf in films. De Deville groeide snel uit tot een van de meest herkenbare auto’s in de wereld. Van Pink Cadillac oe Boss Hogg’s cruiser in the Dukes of Hazzard en “The White Whale” in Hunter Thompson’s Fear and Loathing in Las Vegas.

 

cadillac coupe deville 1949

Cadillac coupe Deville uit 1949.

 

De Coupe Deville werd in 1949 geïntroduceerd als een twee-deurs hardtop en het model werd al snel het vlaggenschip voertuig van Cadillac. De eerste generatie Coupe Deville modellen in ’49 kostten destijds maar liefst $3500, maar met een jaar verdubbelde de omzet en het opvolgende jaar verdubbelde de omzet opnieuw. Het model werd veel vergeleken met een boot of torepdo vanwege de ronde voorkant en de vinnen aan de achterzijde. In 1957 introduceerde Cadillac hun historische dual head lamp ontwerp, dat het merk zou blijven voeren tot de late jaren 1980.

 

cadillac coupe deville 1957

coupe Deville uit 1957 met enkele koplamp.

 

cadillac coupe deville 1958

coupe Deville uit 1958 met dubbele koplamp.

 

cadillac coupe deville 1960_interieur

Interieur van een coupe Deville uit 1960.

 

De meeste bekende versie van een klassieke Coupe Deville die mensen zullen aanwijzen als een typische Cadillac is de vierde generatie die begin in 1959 op de markt kwam. Dit is een op en top Deville-stijl met vier koplampen en grote vinnen aan de achterzijde. Dit model was niet alleen gegroeid in verkoopcijfers, maar ook in lengte. Tussen 1949 en 1973 werd de auto maar liefst 17 centimeter langer.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant