MENU

Records zijn er om gebroken te worden

Zaterdag 2 juni 2018 om 14:12 door Frank Schippers

ferrari 250 GTO verkocht voor 70 miljoen dollar recordprijs

 

Het is wel vaker voorgekomen dat er voor een klassieker zoveel werd betaald, dat we dachten: gekker zal het vast niet worden. Maar elke keer worden we weer verrast. Zo ook met de verkoop van deze Ferrari 250 GTO uit 1963. Wat te denken van een bedrag van ruim 70 miljoen dollar?! Dat is dus ruim 60 miljoen euro. Het verhaal bij deze Ferrari mag dan nog zo bijzonder zijn, dit is een astronomisch bedrag! De nieuwe eigenaar is Ferrari-verzamelaar en WeatherTech CEO David MacNeil.

 

Gerelateerde auto

Ferrari 250 GTO 1964

Ferrari 250 GTO


De Ferrari in kwestie, serienummer 4153 GT, is een van de meest gewaardeerde 250 GTO’s van de slechts 39 geproduceerde exemplaren. Dit komt onder andere door zijn concurrentiegeschiedenis en zijn originaliteit want, vrij ongewoon voor een raceauto, is dit exemplaar nog nooit gecrashed. Bijzonder is ook de kleurstelling in de combinatie zilver en geel, in plaats van het meer gebruikelijke rood.

 

Het typeert de beroemde veelzijdigheid van de 250 GTO door te hebben deelgenomen aan circuitraces, wegraces en rally’s, endurance racing en hillclimbs. In de eerste twee jaar werd hij gespeeld door de beroemde Belgische teams Ecurie Francorchamps en Equipe National Belge – vandaar de gele strepen op zijn zilveren carrosserie.

 

Deze 250 GTO eindigde ook als vierde in de 24 uur van Le Mans in 1963, bestuurd door Pierre Dumay en Léon Dernier, en won de prestigieuze maar zware tien dagen durende Tour de France race met coureurs Lucien Bianchi en Georges Berger in 1964. In 1964-’65 alleen al deed deze GTO mee aan 14 evenementen, waaronder de Angolese Grand Prix in Afrika.

 


Deze 250 GTO was ook nog onderwerp van een speciaal boek van hoge kwaliteit dat vorig jaar door Porter Press werd gepubliceerd.

 

Van 1966 tot ’69 werd er in Spanje geraced door eigenaar en coureur Eugenio Baturone. Daarna werd het stil rond de GTO tot het einde van de jaren tachtig, toen het werd gekocht door de Fransman Henri Chambon, die er in een aantal competitieve historische evenementen en rally’s mee reed, voordat hij het in 1997 aan de Zwitserse Nicolaus Springer verkocht. Springer nam ook deel races en events met deze GTO, waaronder twee maal op de Goodwood Revival. Hij verkocht de Ferrari in 2000 aan een Duitser, de heer Grohe, voor ongeveer $ 6,5 miljoen, wat nu als een lachertje klinkt. De auto werd vervolgens drie jaar later verkocht aan de Duitse Christian Glaesel, een andere enthousiaste historische racer.

 

The Ferrari 250 GTO (4153GT) Silver, start up and drive scene!!

 

In de jaren negentig werd dit exemplaar gerestaureerd door de bekende Britse Ferrari-specialist DK Engineering en onlangs onderging het de nu zeer belangrijke Ferrari Classiche-certificering in 2012/2013. DK Engineering was niet betrokken bij de verkoop, maar James Cottingham van het bedrijf zei: ‘Dit is zonder twijfel een van de beste 250 GTO’s die bestaan ​​in termen van geschiedenis en originaliteit. De periode van wedstrijden is ook erg goed. Winst in de Tour de France en werd vierde op Le Mans, wat een mega-resultaat was. Team was Ecurie Francorchamps, een van de meest iconische en beroemde onafhankelijke Ferrari-teams. Het heeft nooit een groot ongeluk gehad en het is hoogst origineel. ‘

 

De 250 GTO wordt nog steeds beschouwd als de beste Ferrari ooit. Dit komt deels door zijn zeldzaamheid – 33 werden gemaakt met 1962-63 carrosserie (Serie I), zoals de auto hier. Drie werden gebouwd met een carrosserie uit de 1964 (Series II) stijl in de stijl van de Ferrari 250 LM, en drie werden gebouwd met een grotere motor, en werden ‘330 GTO-specials’ genoemd. Vier van de Series I’s werden in 1964 bijgewerkt met de minder aantrekkelijke Series II-bodies.

 

De ‘250’ verwijst naar de grootte van de motor – 250 cc per cilinder. Als een V12 levert dat een cilinderinhoud van 3,0 liter op, goed voor ongeveer 300 pk. Toen deze nieuw was, kostte de GTO $ 18.000 in de VS – een enorm bedrag op dat moment!

 

De record geprijsde auto wordt vermoedelijk verkocht door Christian Glaesel aan de Amerikaanse verzamelaar David MacNeil, de CEO van WeatherTech, die vloermatten en accessoires voor auto’s produceren. het kan niet anders dan dat het bedrijf dus aardig wat matjes en accessoires heeft verkocht. MacNeil toont en bestuurt zijn Ferrari regelmatig, dus de 250 GTO zal naar verwachting in de openbaarheid blijven en MacNeil wordt onderdeel van de elite 250 GTO-eigendomsgroep, waar bijvoorbeeld ook Pink Floyd-drummer Nick Mason lid van is.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's