MENU

Project Moderna gaat in productie als de Squalo

Donderdag 13 mei 2021 om 21:47 door Frank

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde GTO Engineering kondigde eind 2020 het ambitieuze Project Moderna aan, in een poging een moderne interpretatie te maken van de Ferrari 250 GTO, een van de meest waardevolle auto’s ter wereld.

 

Project Moderna kreeg een paar maanden geleden groen licht voor productie en kreeg de naam “Squalo”, wat Italiaans is voor haai. De Squalo zal een in-house quad-cam V12 gebruiken, vergelijkbaar met de originele 250. GTO Engineering heeft meer gedetailleerde specificaties over deze nieuwe motor vrijgegeven, en de details van deze krachtbron zijn indrukwekkend.

 

project squalo gto engineering

 

Het bedrijf heeft een gewichtsdoelstelling van 165 kilogram vastgesteld voor zijn op maat gemaakte, met de hand gebouwde motor, hoewel het onduidelijk is of dat inclusief vloeistoffen is. Met de geïnstalleerde motor zegt GTO Engineering dat de Squalo minder dan 1000 kilo weegt, waardoor hij ongeveer 450 kilo lichter is dan een moderne Ferrari 812 Competizione uit 2022.

 

project squalo V12

 

“We kennen de meeste V12 Ferrari’s van binnen en van buiten en wogen onlangs een 4,0-liter V12-motor uit 1960; het was 176 kg als een complete eenheid inclusief startmotor, olie en olievulbuizen”, zegt GTO Engineering Managing Director en oprichter Mark Lyon. “Dat is zoveel lichter dan een moderne V12, en we weten dat we het nog beter kunnen doen met onze kennis en moderne ontwikkelingen en technieken. Elk onderdeel en elke configuratie van onze quad-cam V12 heeft een volledige technische herfocus gehad om ervoor te zorgen dat onze motor voor Squalo is de allerbeste die het kan zijn.”

 

Hoewel de Squalo ruim onder de 812 Competizione’s 818 pk zal klinken, zal de 4,0-liter quad-cam V12 nog steeds een gezonde 460 PK produceren en een toerental tot een waanzinnige 10.000 RPM. Dat zal wel een geluidje geven zelfs in een korte tunnel. Het beste van alles is dat de Squalo al dat schreeuwende V12-lekkers naar de achterwielen zal leiden via een ouderwetse handgeschakelde versnellingsbak. Het doel van GTO Engineering is om een ​​auto te creëren die zich thuis voelt op de weg of op het circuit, zo licht mogelijk is en de ultieme V12-auto-ervaring moet zijn.

 

project squalo gebaseerd op de Ferrari 250 GTO

 

Het kan haast niet anders dan dat deze vederlichte bolide met nieuwe V12-motor een modern museum waardig meesterwerk gaat zijn. Het gewicht zo laag krijgen was geen gemakkelijke taak, aangezien GTO Engineering streefde naar een gewichtsverdeling van 55/45. Om dit doel te bereiken, ontwikkelde het bedrijf een lichtgewicht koppeling, startmotor en vliegwiel.

 

GTO Engineering heeft nog veel ontwikkelingswerk over om de Squalo op de weg te krijgen. De eerste leveringen aan klanten beginnen pas in 2023, dus we moeten lang wachten voordat we er een te zien krijgen of er een rijden.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's