MENU

Ford Model A met 250 PK!

Woensdag 8 april 2015 om 00:06 door Frank

Bij Makela Auto Tuning doen ze aan tuning en enige tijd geleden hadden deze Finnen wel zin in een bijzonder projectje. Een Ford Cosworth rallymotor in een ouder model lepelen: een Ford Model A uit 1929! Niet zo vreemd dat het tot de dag van vandaag de snelste Ford Model A is die er rondrijdt.

 

ford A cosworth

Het lijkt een keurig gerestaureerde Ford Model A, maar dat zijn dus metalen velgen…

 

ford A cosworth tekening

tekening met “wat aanpassingen

 

Ongeveer alles aan het model is verstevigd omdat het vermogen van de Cosworth-motor de oude Ford anders volledig uit elkaar zou trekken. Een chassis en een carrosserie uit die tijd waren uiteraard totaal niet bestand tegen de krachten van een krachtbron die toen nog ruim veertig jaar in de toekomst lag. Het chassis en de voorwielophanging werden versterkt en de auto kreeg een Panhard-stang. De achterwielophanging werd eveneens aangepakt en het model kreeg schokbrekers van een Aston Martin DB4.

 

Onder de klassieke kap kwam een Ford Cosworth BDA-serie 122 ci inline-vier blok uit 1981 te liggen met 250 PK bij 9.500 tpm en een gezonde dosis koppel. Deze motor werd gebouwd om te concurreren in de Europese Groep 4 rally en Makela had dit blok nog liggen. Het blok kreeg bediening via een vijfversnellingsbak van een groep 4 Escort rally auto en het differentieel kwam van een Toyota 4 × 4 differentieel afkomstig van een 1985 Toyota Celica rally auto.

 

ford A cosworth motor

 

ford A cosworth motor

 

Daarnaast werden er nog tal van kleine tweaks doorgevoerd aan het project, zoals de aangepaste hydraulische handrem en zelfs een geheime misfire schakelaar ingebouwd in de versnellingspook, waardoor de motor klinkt als een echte Model A fabrieksmotor. De auto weegt slechts 1000 KG en sprint daardoor in maar vijf seconden naar de 100 km/u om vervolgens door te stomen naar ee n topsnelheid van 200 km/u.

 

ford A cosworth carrosserie voorzijde

 

ford A cosworth carrosserie

 

ford A cosworth chassis

 

ford A cosworth interieur

 

ford A cosworth carrosserie achterzijde

 

Fastest 1929 Ford Model "A"

Filmpje met een bijzonder klinkende Ford Model A!

 

Tsja, en dan blijf je achter met de vraag wat je van dit soort projecten moet vinden. Zonde van die oldtimer en/of van die Cosworth-motor? Of eigenlijk wel mooi en origineel gedaan? Wij kiezen in dit geval voor het laatste.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “Ford Model A met 250 PK!”

  1. blank Wil Siekman says:

    Hier kan ik van dromen ! Beetje nat….

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*