MENU

Mooie lange zomer te koop van VW

Maandag 26 januari 2015 om 01:50 door Frank

Wat een plaatje, dit rode rakkertje uit 1955. De Volkswagen Type 2 werd in 1950 geïntroduceerd als een multi-inzetbaar busje, bekend als de Transporter, Kombi of Microbus. Het model werd bedacht als een evolutie van de Volkswagen Type 1, beter bekend als de Kever.

 

VW Type 2 T1b 1955

 

De eerste generatie van deze veelzijdige voertuigen, genaamd de T1, kreeg de opvallende split-screen voorruit van 1950 tot 1967. Van 1950 tot 1956 werd de T1 gebouwd in Wolfsburg. Vanaf 1956 werden ze gebouwd in de nieuwe fabriek in Hannover.

 

Oorspronkelijk waren er twee modellen leverbaar: de Kombi en de Commercial. De Microbus werd toegevoegd in mei 1950, samen met de Samba, ook wel de Deluxe Microbus genoemd, in juni 1951. De Samba was de meest luxe versie van de microbus-variant. Dit model heeft 23 ramen waaronder acht panoramische ramen in het dak, twee pivot deuren, in plaats van een schuifdeur, en een stoffen zonnedak. Volkswagen zag in de Samba het ideale vervoermiddel voor toeristische tochten door de Alpen.

 

De vroege Sambas, gebouwd tussen 1951 en 1955, werden ook wel “Barn-door” genoemd, of de T1a, als gevolg van de enorme motorkap aan de achterzijde. Dit model is een in Wolfsburg gebouwde VW Type 2 (T1b) Samba Microbus uit 1955, registratie SGP 62. Het is een originele rechts gestuurde bus die nieuw is geleverd op 21 november 1955 in Groot-Brittanië. Het exemplaar werd ingevoerd door John Colborne-Baber, een VW-dealer in Groot-Brittanië.

 

Colborne Garages’ lange samenwerking met Volkswagen begon doordat oud-legerofficier George La- Haye contact opnam met John Colborne-Baber. George was tijdens de oorlog gestationeerd in Duitsland waar hij drie nieuwe Volkswagen Kevers had gekocht, waarvan hij er eentje mee terug naar huis nam. John Colborne-Baber was meteen geïnteresseerd in de Volkswagen Kever en ruilde deze voor een Wolseley 6/80.

 

Colborne-Baber was zo onder de indruk van de Kever, dat hij vervolgens Volkswagen in Duitsland benaderde en begon met het importeren van Volkswagens in Groot-Brittanië. Sambas werden echter nooit officieel nieuw geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk en voor zover bekend is deze SGP 62 de enige overlevende van de weinige in Wolfsburg gebouwde exemplaren. In 1959 werd het interieur van SGP 62 omgebouwd om te worden gebruikt voor een gezinsvakantie. Dit werk werd gedaan door gerenommeerde specialisten.

 

VW T1b 1955 fornuis

Dudley fornuisje.

 

VW T1b 1955 interieur

 

In 1992 werd de SGP 62 herontdekt na 30 jaar in de opslag te hebben gestaan. Het model is professioneel hersteld in de afgelopen 18 maanden en is in onbetwiste staat. Er zit een nieuw op maat gemaakt Devon interieur in, met de juiste Osokool koelkast en Dudley fornuisje. Deze zeldzame items zijn speciaal ingekocht voor deze bus en zijn in perfecte staat.

 

Stoffering en bekleding zijn ook in perfecte staat net als de lak. De SGP 62 is zoveel mogelijk hersteld naar de originele specificaties met een paar extra veiligheid- en gemak-functies, maar met behoud van zijn volledig originele uiterlijk. Deze paar functies kunnen ook makkelijk verwijderd worden zodat de bus volledig origineel is. Het model heeft een op maat gemaakte en met de hand gebouwde 2015cc twin-carb motor (door VW deskundige John Gurney), dubbel cilinder remmen met CSP remschijven, onafhankelijke achterwielophanging, radiaalbanden, geïntegreerde front & achterzijde indicatoren (de werken semafoor-indicatoren zitten er nog altijd op), een brand bestrijdend systeem in de motorruimte en gordels voor en achter. Daarnaast is er een verborgen brandstofmeter, iPod / iPhone-dock voor asbak, 12v stopcontacten, een kluisje en 12v conversie.

 

De SGP 62 wordt geleverd met een certificaat van echtheid van de Stiftung AutoMuseum Volkswagen, en uitgebreide geschiedenis- en restauratiedocumentatie. Deze prachtige en zeldzame Samba Microbus wil, moet, kan en mag weer de weg op om lekker van te genieten!

 

Je moet wel flink in de buidel tasten want de verwachte opbrengst op de veiling is tussen de €94.000 en €110.000.

 

VW Type 2 T1b 1955 achterkant

 

VW T1b 1955 houten laden

 

VW Type 2 T1b 1955 interieur

 

VW T1b 1955 motor

 

VW T1b 1955 stuurwiel

 

VW T1b 1955 zijkant


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*