MENU

40 jarig bestaan Volkswagen Golf

Donderdag 11 september 2014 om 20:23 door Frank

Net na de oliecrisis in 1974 besluit Volkswagen om te breken met een aantal vaste waarden en het merk komt met een waardige opvolger van de Kever: de Volkswagen Golf. Niet gemakkelijk want de Kever was enorm populair. Met de introductie van de Golf weet Volkswagen echter een succesvolle opvolger in de markt te zetten. Op 23 maart 2007 werd in Wolfsburg de 25 miljoenste(!) Golf geproduceerd. In 2014 bestaat deze Golf veertig jaar en kunnen we gerust de conclusie trekken dat de Golf zijn stempel gedrukt heeft op de ontwikkeling van de automobiel.

 

Volkswagen Golf 1974

Volkswagen Golf I uit 1974.

 

Het begin van het model met de Golf I (1974-1983)

Begin mei 1974 rolde de eerste Golf de fabriek in Duitsland uit. Volkswagen brak met de tot dan gevolgde opstelling waarbij een luchtgekoelde motor achterin geplaatst was zoals bij de Kever. De luchtgekoelde boxermotor werd ingeruild voor een watergekoelde vier-cilinder lijnmotor. Die motor is bovendien voorin te vinden en drijft de voorwielen aan terwijl bij de Kever dit alles achterin gebeurde.

 

Volkswagen golf 1973 schuifdeur

Een concept exemplaar van de Golf met een schuifdeur. Deze is nooit in productie gegaan.

 

Op 25 juni 1974 stelt Volkswagen de Golf aan het publiek voor in twee uitvoeringen: Een standaard (S) en L(S) met de keuze uit twee benzinemotoren: een 1,1 liter motor met 50 PK en een 1,5 liter motor met 70 PK. Het design van de Golf kwam van de hand van Giorgio Giugiaro die namens Italdesign de vormgeving op zich had genomen. De basis van het (technische) ontwerp zou van de Fiat 128 gekomen zijn. Ondanks de Italiaanse invloeden was de auto toch duidelijk een eigen ontwerp van Volkswagen. De motoren waren nieuw, maar wel afgeleid van de motoren die recent voor de Audi 50 en Audi 80 waren ontworpen. De combinatie van het design en de moderne techniek maakte de Golf tot een direct succes en daarmee was het model de redding voor Volkswagen dat met de gedateerde modellen in die jaren veel marktaandeel aan bijvoorbeeld de Opel Kadett en Ford Escort was kwijtgeraakt.

 

Eind 1975 kreeg het model een eerste lichte facelift: Het achterpaneel met de karakteristieke “zwaluwstaart” uitsparing ter hoogte van de kentekenplaat werd vervangen door een achterpaneel met een rechte lijn.

 

VW Golf MKI GTI 1976

Volkswagen Golf GTI uit 1976.

 

Golf GTI 1975

In september 1975 verrast Volkswagen opnieuw alle autoliefhebbers als de Golf GTI op het toneel verschijnt tijdens deIAA te Frankfurt am Main. De productie van dit mode werd pas gestart in juni 1976. De GTI had voor die tijd een zeer hoge topsnelheid van 182 km/u en een acceleratie van 0 tot 100 in slechts 9 seconden. De motor van de GTI was hetzelfde 1,6 liter blok met 110 PK als de Audi 80 GTE. De GTI zat in een druk segment met onder andere de Alfasud TI uit 1973 of de Simca 1100 TI uit 1974 en de Renault 5 Alpine uit 1976. Maar waar Volkswagen zich onderscheidde was de toepassing van de K-Jetronic benzineinjectie. De 1,6 liter motor beschikte hiermee over maar liefst over 110 PK. Daarmee nam de Golf duidelijk afstand van de concurrentie die op de powerindex bleven steken rond de 93 PK.

 

Net als de gewone Golf I was de Golf GTI direct een succes. Volkswagen was hiermee een merk dat een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van het hatchback segment en de Golf GTI is uitgegroeid tot een begrip met alle verhalen, meningen en vooroordelen die daar bij horen. Het concept van een sterke motor in een kleine voorwielaangedreven gezinsauto is vele malen gekopieerd, maar in succes nooit geëvenaard. Vandaag de dag is een Golf GTI uit de eerste generatie dan ook alom geaccepteerde youngtimer die moeiteloos de oldtimer status krijgt.

 

Het derde succes: de Golf Diesel

In de jaren zeventig breekt de dieselauto eindelijk door. In 1972 mengt bijvoorbeeld ook Opel zich in de strijd om de dieselklanten en brengt de Opel Rekord met een dieselmotor op de markt. Het zijn met name de grote automodellen die met een dieselmotor worden uitgerust, hoewel Peugeot vanaf 1967 met de 204 Diesel ook kleine gezinswagen met dieselmotor aanbiedt. Voor een echte doorbraak kan deze auto echter nog niet zorgen. De grote doorbraak komt als Volkswagen de gloednieuwe Golf voorziet van een dieselmotor. In september 1976 werd te Stockholm de Golf Diesel gepresenteerd, waarvan het dieselblok was afgeleid van de eerste 1,5 liter benzinemotor die tot juli 1975 in de Golf werd gemonteerd. Het vermogen van deze 1,5 liter diesel was 50 PK.

 

Deze dieselmotor blijkt wederom een regelrechte hit. Waar Peugeot met de 204D misschien nog iets te vroeg kwam, was het nu wel het juiste moment voor een zeer zuinige kleine diesel in een personenauto. Volkswagen had bovendien de dieselmotor uit de bestaande benzinemotor ontwikkeld en daarmee een nieuwe trend gezet die later door vele fabrikanten zou worden gevolgd. Volkswagen ging dan ook hard door met het door ontwikkelen van de dieselmotor.

 

In 1983 werd de eerste generatie Golf opgevolgd door de Golf II. De eerste generatie Golf blijft overigens in buitenlandse Volkswagen fabrieken nog lang in productie. In Zuid Afrika wordt de productie pas na 35 jaar, in 2009, stopgezet.

 

VW Golf MKII interieur

Interieur van de Golf II.

 

Volkswagen Golf II

De tweede generatie Golf gaat in 1983 in productie. Deze Golf werd in München aan het publiek gepresenteerd. De Volkswagen Golf II werd gedurende een periode van acht jaar gebouwd. De Golf II was een stuk luxer dan zijn voorganger maar in tegenstelling tot de Golf I werd er geen cabrio van gebouwd. Op de optielijst stonden zaken als ABS, elektrische ramen voor en achter, elektrische spiegels, lederen bekleding, stoelverwarming en een optioneel handbediend schuif kanteldak.

 

Volkswagen Golf III

De derde generatie van de Golf werd in november 1991 gepresenteerd. Deze Golf was meer gestroomlijnd en had meer luxe dan alle eerdere modellen. Uitvoeringen waren er als drie- of vijfdeurs hatchback, stationwagen (Variant) en cabriolet.

 

Volkswagen Golf MK 3 cabrio

Volkswagen Golf III cabriolet.

 

De Golf III was de eerste versie die leverbaar werd met de nieuwe TDI-dieselmotoren. Daarnaast was er een extra sportieve versie met 2,8 liter of 2,9 liter VR6-motor leverbaar. De Golf III bleek niet zo’n succesnummer vanwege de gevoeligheid voor roest, wat bij zijn voorganger – de Golf II -vrijwel niet voorkwam. Kostenbesparingen en kwaliteitsvermindering deden ernstig afbreuk aan de bekende en gewaardeerde Deutsche Grūndlichkeit. De Golf III was een stuk luxer en veiliger dan zijn voorganger. Zo was er ABS en 4 airbags leverbaar, handmatige airco en automatisch airco, cruise control, boardcomputer en een elektrisch schuif kanteldak. De Golf III zou in 1998 opgevolgd worden door de Golf IV.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's