MENU

Karmann Ghia wordt 60 jaar

Donderdag 26 maart 2015 om 09:34 door Frank

In juli 1955 kwam Volkswagen met een volledig nieuw model dat voor het eerst aan de wereld werd getoond in het Georgsmarienhuette Casio Hotel in Duitsland.

Gerelateerd model

Volkswagen Karmann Ghia

Karmann Ghia

Dit was wel even een verschil met de Kever en het door Ghia ontworpen en door Karmann gebouwde sexy model zou voor de komende 19 jaar een belangrijke stempel drukken op het gamma van Volkswagen. Uiteraard schenkt Volkswagen dit jaar aandacht aan het heugelijke feit dat de Karmann Ghia 60 jaar bestaat, onder andere door drie Karmann Ghia prototypes van Volkswagen Classic in bruikleen te geven voor het komende Volksworld festival in het Engelse Esher.

 

Karmann Karosserie lag na de Tweede Wereldoorlog aardig in puin als gevolg van 78 bombardement door de geallieerden op de fabrieken in Osnabrück waar tijdens de oorlog onderdelen voor vliegtuigen werden geproduceerd. Wilhelm Karmann begon echter direct met de wederopbouw van zijn fabriek en startte tegelijkertijd gesprekken op met Volkswagen dat destijds onder Britse controle stond. Hij wilde een Type 1 cabriolet gaan bouwen. Later dat jaar, zag het er veelbelovend uit voor Karmann toen Volkswagen ingenieurs langs stuurde om de voltooide Karmann prototypes te inspecteren en zelfs te vragen naar de prijs van dit nieuwe model. De beschikbaarheid van onderdelen en gereedschappen vertraagde het project en toen in 1947 de gesprekken met Volkswagen werden hervat, had het merk zijn bedenkingen bij de Karmann cabrio vanwege de veiligheid van open rijden. Volkswagen twijfelde of het verstandig was om een cabrio-versie te gaan produceren die sowieso in veel lagere aantallen gebouwd zou gaan worden.

 

karmann ghia concept

Karmann Ghia concept 1955.

 

Ruim twee jaar later zou Volkswagen pas weer interesse hebben getoond in de Karmann en na een succesvolle test met 25 prototypes, besloot Volkswagen in 1949 dan toch 1000 Type 1 exemplaren te bestellen. Dit was het begin van een samenwerking tussen Karmann en Volkswagen en in 1950 er werden gesprekken gestart over een sportievere cabriolet, gebouwd op het Kever-platform.

 

karmann ghia 1955

 

Karmann Ghia in productie

De toenmalige directeur van Volkswagen, Nordhoff, zag geen toekomst in het idee van Karmann. Karmann Jr. liet zich echter niet uit het veld slaan en zoch contact met Luigi Segre, commercieel directeur van Carozzeria Ghia in Turijn, Italië. Op de autoshow van Genève in 1953 bespraken de mannen het idee voor de bouw van een sportmodel voor Volkswagen. Om geen argwaan te wekken, werd een nieuwe Kever besteld bij een Franse dealer en verscheept naar Turijn. In oktober 1953 was Segre klaar met het nieuwe model waar ontwerpers Mario Boano, zijn zoon Gian Paolo, en Sergio Coggiola hard aan hadden gewerkt. Het voltooide coupé-prototype werd naar Osnabrück gebracht voor een paar laatste aanpassingen in de Karmann-fabriek. Karmann Jr. regelde vervolgens een afspraak met Volkswagen. Het ontwerp bleek een schot in de roos en de directie van Volkswagen was aangenaam verrast. Er werd een productie-overeenkomst gesloten en in juli 1955 werd de Karmann Ghia coupe getoond aan de pers, gevolgd door zijn publieke debuut op de Autoshow van Frankfurt een paar maanden later. Het jaar erna begon Karmann direct met het ontwerp en de bouw van een cabriolet versie van de Karmann Ghia en de productie van dit model begon in augustus 1957.

 

karmann ghia cabrio type 1

 

karmann ghia cabrio type 1 interieur

 

Ter ere van de zestigste verjaardag van de Karmann Ghia zal Volkswagen Classic, de divisie die zich bezighoudt met het leveren van onderdelen voor klassieke modellen, drie Karmann Ghia prototypes uitlenen aan de Britse gespecialiseerde firma VW Heritage. Bezoekers van Volksworld 2015, gepland op 28 en 29 maart, zullen deze modellen kunnen bewonderen: een 1953 Karmann Ghia prototype, een futuristische 1965 Karmann Ghia cabrio prototype concept en een 1965 Karmann Ghia hatchback, gebaseerd op de grotere Type 34 Karmann Ghia, die ook nooit in productie ging.

 

5 Things To Know About The VW Karmann Ghia

Ook interessant


Gerelateerde merken