MENU

Gerestaureerde BMW E9

Zaterdag 19 juni 2021 om 15:50 door Frank Schippers

Vandaag een mooi restauratieverhaal over een BMW E9, het besmettelijke petrolhead-virus en een vleugje oranje (maar dan zonder Wolter Kroes). Het is het verhaal van Niels, die ergens in 2000 wel toe was aan een project. Kleine spoiler vooraf: dat is best aardig gelukt ook al duurde het een jaar of zes.

 

BMW E9 restauratieproject

 

Ergens in het jaar 2000 dacht ik: tja, het wordt wel eens tijd om zelf een restauratie klus te doen. Altijd gek van BMW geweest en dus mijn oog laten vallen op het model E9. Veel op het internet en lezen en lezen. Een keer wezen kijken bij een handelaar, maar dat was een 2800 model en dat was een exemplaar waarvan ik al gauw gezien had dat het ‘m niet ging worden. Mede door de bekende bloemkoolplekken op de plaatsen waar je ze kunt verwachten.

 

Gerelateerd model

bmw 3.0csi 1974

E9

Na verder zoeken stuitte ik op de website van Brové in Leek en ben ik daar een keer langs gegaan. Henk Speek, een kenner (en inmiddels gestopt met de business) heeft me vervolgens meegenomen in de wereld van de E9. Afgesproken dat als hij een goede body tegen zou komen voor een schappelijke prijs hij me zou bellen.

 

Een paar maanden later een belletje van Henk en ik zat al snel in de auto naar Leek. Daar stond ‘ie. Het was een regenachtige dag maar een mooie dag omdat het de start was van een bijna 6 jaar durend restauratie avontuur. Bijna elke zaterdag in de auto naar Leek (toch zo’n 1,5 uur vanuit Amersfoort) en onder het vakkundig oog van Henk de auto geheel kaal gemaakt. Ook het blok eruit gehaald en reviseren maar.

 

 

 

 

De body verder gestript, laten stralen en door een professionele spuiter in de body protection laten zetten en gespoten in, na veel discussie, de BMW-kleur Colorado oranje. Ja een gewaagde kleur, maar oh wat een plaatje!

 

 

 

 

Mijn zoontje (inmiddels 19) toen een jaar of 5 ging elke keer mee en hielp waar hij kon helpen. Hij is nu net als zijn vader een echte petrolhead en doet zijn eigen projecten.

 

Vele weken van opbouwen volgden met soms weer uit elkaar halen omdat het toch net even anders en beter moet. Veel elementen hergebruikt en of hersteld, maar ook veel nieuw. Kabelboom helemaal uit elkaar gehaald, hersteld en opnieuw omwikkeld. Radiator helemaal schoongemaakt en hersteld, en meer van dat soort leuke en intensieve klussen.

 

Dan tikken de jaren wel voorbij maar altijd gezellig bij Henk en veel hulp indien nodig. Steeds verder komt de auto af en langzaam wordt het een geheel. Tussendoor toch nog een keer naar de spuiter, want ergens iets mis gegaan met het spuiten van de body en de rest. Blijkbaar van verfleverancier gewisseld en dat gaf een kleurverschil wat pas te zien toen de deuren etc er ingehangen waren en bij een bepaalde lichtval. Nou ja, netjes opgelost.

 

Een mooi moment is het ‘huwelijk’: het samenkomen van de body en de motor. Das een mooie stap

 

Uiteindelijk komt dan de dag dat je kunt gaan rijden. Zeker met veel werk in het afstellen van de motor die voor die tijd best wel complex was met twee carbs en toch ook al wat elektronica. Ook daar hulp zeker bij nodig gehad. Voor de gelegenheid nog op de foto met haar jongere zus (e23 uit 1983, welke nu in de opslag als een nieuw project staat te wachten).

 

BMW E9 met BMW E23

 

BMW E9 gerestaureerd

 

Dan op een mooie dag toch ook nog een mooi plaatje schieten. Wat heb ik genoten van de jaren en het restaureren. En dan is nu het moment aangebroken om deze Colorado-oranje E9 te laten gaan. Inmiddels verkocht, zie voor meer informatie het Klassiekerweb-forum.

 

Niels


Ook interessant


Gerelateerde merken