Glas Goggomobil

Goggomobil

De naoorlogse crisis in Duitsland had geleid tot een hausse aan minicars en driewielers, waarbij voertuigen als de Heinkel, Isetta en Messerschmitt een groot deel van de markt veroverden, vooral in exportmarkten zoals het VK waar drie wielers speciale voordelen boden in lage belastingen en hun beschikbaarheid voor houders van motorfietslicenties die meer comfort wilden dan twee wielen.

 

 

Glas besloot de driewielermarkt te negeren en voor een heel kleine auto te gaan, de Goggomobil, die voor het eerst in 1955 verscheen. Deze kleine tweedeurs salon was nog geen drie meter lang en stond op kleine wielen met trommelremmen. De motor was aan de achterkant van de auto gemonteerd, de eerste aangeboden eenheid was een tweecilinder tweetaktmotor die dwars in de auto was lag.

 

interieur goggomobil

 

Glas stond al snel bekend om kleine auto’s zoals de Goggomobil. Echter, in 1964 introduceerde het bedrijf de Glas 1300GT coupe en later de 1700GT. De body werd ontworpen door Pietro Frua. Maar de concurrentie, vooral van Britse auto’s, was zwaar en het bedrijf had het moeilijk. In 1966 brachten ze de 2600GT op de markt, aangedreven door een SOHC 2,6 liter V8-motor. Het mocht echter allemaal niet helpen en in hetzelfde jaar werd het bedrijf verkocht aan BMW.Glas modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant