MENU

Glas

Glas werd in 1966 overgenomen door BMW. De bedrijfsnaam was oorspronkelijk Isaria Maschinenfabrik GmbH, Hans Glas, Dingolfing, Bayern. De Isaria Maschinenfabrik kwam voort uit de reparatiewerkplaats voor landbouwwerktuigen die Marcus Glas al vroeg in de 19e eeuw was begonnen in het Beierse plaatsje Pilsting. Zijn zoon Andreas zette het bedrijf in 1883 voort als “Andreas Glas Reparaturwerkstätte für Landwirtschaftliche Maschinen mit Dampfbetrieb”. Vanaf 1905 produceerde hij zaaimachines. In hetzelfde jaar opende hij een vestiging in Dingolfing, waar de productie in 1908 naar toe verhuisde.

 

Glas V8 1967

Glas V8 uit 1967.

 

Tweede Wereldoorlog

De naoorlogse crisis in Duitsland had geleid tot een hausse aan minicars en driewielers, waarbij voertuigen als de Heinkel, Isetta en Messerschmitt een groot deel van de markt veroverden, vooral in exportmarkten zoals het VK waar drie wielers speciale voordelen boden in lage belastingen en hun beschikbaarheid voor houders van motorfietslicenties die meer comfort wilden dan twee wielen.

 

Glas besloot de driewielermarkt te negeren en voor een heel kleine auto te gaan, de Goggomobil, die voor het eerst in 1955 verscheen. Deze kleine tweedeurs salon was nog geen drie meter lang en stond op kleine wielen met trommelremmen. De motor was aan de achterkant van de auto gemonteerd, de eerste aangeboden eenheid was een tweecilinder tweetaktmotor die dwars in de auto was lag.

 

Goggomobil

de kleine Goggomobil van Glas

 

Glas 04 Serie (1004 – 1204(TS) – 1304(TS))

In 1960 werd door de voormalige BMW-constructeur Leonhard Ischinger begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe vloeistofgekoelde viercilinder-lijnmotor voor Glas. Deze OHC motor was de eerste motor ter wereld waarbij de nokkenas werd aangedreven door een getande distributieriem. Het was een 1.000cc-motor waarvoor in 1961 een coupé carrosserie werd ontwikkeld, gemonteerd op de verlengde bodemplaat van een Glas Isar. Deze Glas S1004 werd eind 1961 op de IAA tentoongesteld.

 

De 1204TS en later de 1304TS waren de sportiefste modellen uit deze serie en hebben op de Nurnbergring in de jaren zestig hun sporen wel verdiend. Weliswaar niet de mooiste modellen maar zeer geschikt om mee te racen.

 

Glas stond al snel bekend om kleine auto’s zoals de Goggomobil. Echter, in 1964 introduceerde het bedrijf de Glas 1300GT coupe en later de 1700GT. De body werd ontworpen door Pietro Frua die ook tekende voor AC en Maserati en ook de Renault Floride ontwierp. Maar de concurrentie, vooral van Britse auto’s, was zwaar en het bedrijf had het moeilijk. In 1966 brachten ze de 2600GT op de markt, aangedreven door een SOHC 2,6 liter V8-motor. Het mocht echter allemaal niet helpen en in hetzelfde jaar werd het bedrijf verkocht aan BMW.

 

De Glas-modellen werden door BMW in productie gehouden, maar uitgerust met BMW-motoren. De coupé van de Glas 1300 GT was uitgerust met een 1.6-liter BMW-motor en kreeg de nieuwe naam BMW 1600 GT. BMW bracht ook een versie met een 3-liter motor op de markt onder de naam 3000 GT. Dit model behield de naam Glas, maar had een BMW-logo op motorkap en de achterklep. In 1968 kwam BMW hun eigen grote coupé, de BMW 2500 CS, en dit betekende het einde voor Glas. Kort hierna bouwde BMW een volledig nieuwe fabriek waar alleen nog BMW’s gebouwd zouden worden. Er werden slechts 277 exemplaren van de 2600 GT werden gemaakt en 389 van de 3000 GT.

 

Met dank aan Ger Lagerwal voor de extra informatie


Glas modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant