MENU

Ford Capri Mark I

Inhoud afkomstig uit modelpagina 'Capri'


Ford Motor Company bracht in 1964 de Mustang op de Amerikaanse markt, dit werd een groot succes en Ford Europe wilde hetzelfde “trucje” in Europa herhalen. Het moest een nieuw soort auto worden: de gezins-coupe.

 

Ford Consul Capri coupé

Midden jaren zestig kwam de opdracht aan de planners en designers: de auto moet er sportief uitzien, korte achterkant en een gestrekte voorkant hebben. Ook moesten er vier volwassenen goed in kunnen zitten en er een grote keuze zijn in motoren en uitvoeringen. Om de kosten binnen de perken te houden moest gebruik gemaakt worden van onderdelen die Ford in Europa al ‘op de plank’ had liggen. De eerste versie van de Capri was de Consul Capri coupé die werd gebouwd tussen 1961 en 1964.

 

Ford Consul Capri coupe

Ford Consul Capri coupe.

 

Designers in Amerika en Engeland en Duitsland gingen aan de slag. En ook werden er schaalmodellen gemaakt. Het is 1966 als men in Dearborn in de Ford Advanced Vehicle Studio besluit om wat schaalmodellen naar Europa te sturen om de designers wat te stimuleren. Design Vice-President Gene Bordinat met asistent Bob Maguire besloten om de creatie van Gil Spear [de Colt] naar Engeland te sturen omdat deze het meest te bieden had. Alex Trotman, chef van de Engelse product planners was enorm enthousiast en vroeg of Gil Spear naar de UK wou komen om te helpen met de verdere ontwikkeling van de Mk1 Capri, toen nog Colt genaamd.

 

Gil Spear was de man die volledig verantwoordelijk was voor de lijnen van de Mk1 Capri, de Britten zorgden dat de Amerikaanse “verpakking” op een opgerekt Corsair platform stond dat eigelijk van de Cortina kwam. Ook de C-vormige zijruiten voor de achter passagiers werden in Engeland bedacht nadat de achter-bankzitters zich te opgesloten voelden. Jaren lang werd aangenomen dat de Capri een Brits-Duits product was, auto-historicus/engineer Graham Robson kwam achter het werkelijke verhaal toen de Capri al vele jaren met pensioen was!Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant