Keizerlijke Silver Ghost te koop

Zondag 4 januari 2015 om 14:30 door Frank

Het betreft hier de keizerlijke paarse Rolls-Royce Silver Ghost uit 1914, ooit eigendom van de Russische Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland. Dit exemplaar werd gebouwd als een speciale opdracht van het Ministerie van Oorlog in Rusland in 1917 en vervolgens afgeleverd aan de tsaar. Die heeft er niet lang van kunnen genieten, want in de nacht van 16 juli 1918 werd hij samen met zijn gezin geëxecuteerd.

 

rolls royce silver ghost uit 1914

Rolls Royce Silver Ghost uit 1914.

 

Het model, met chassisnummer 9AD, werd lang verloren gewaand. Na de moord op de keizerlijke familie, ging de Rolls Royce de halve wereld over om uiteindelijk dicht bij huis in Duitsland te belanden. In de jaren twintig kocht impresario John Ringling van Ringling Bros de bolide en stond deze in Florida. Daarna stond de Rolls een tijdje in een een klassieke auto museum naast de Mercedes van Adolf Hitler. Uiteindelijk kocht een Duitse verzamelaar hem op en parkeerde de Silver Ghost in zijn ondergrondse bunker tussen zijn andere pronkstukken. De bijna honderd jaar oude Rolls, die amper 10 jaar nadat Henry Royce zijn eerste auto bouwde, werd geproduceerd, is een belangrijk stukje autogeschiedenis.

 

rolls royce silver ghost 1914 dashboard

 

rollsroyce silver ghost 1914 zijkant

 

rolls royce silver ghost 1914 motor

De meer dan 100 jaar oude 50 PK sterke lijnmotor.

 

rollsroyce silver ghost 1914 stuur

stuurbediening, toen al!

 

Deze unieke Rolls-Royce wordt nu tentoongesteld, maar is dus ook te koop. Het is een 50 PK sterke handgeschakeld exemplaar met nog geen 75.000 kilometer op de ruim honderd jaar oude teller. De op maat gemaakte keizerlijke Rolls, met vernikkelde armaturen, een spreekbuis voor communicatie met de chauffeur en een carrosserie ontworpen door Barker, moet een whopping 6,5 miljoen Euro gaan opleveren.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's