DeLorean DMC-12

De DeLorean Motor Company heeft slechts 1 auto in productie genomen en dat was dus de DMC-12. Het model werd ontworpen door Giorgetto Giugiaro van Ital Design en werd verder ontwikkeld door Colin Chapman van Lotus. De productie liep van januari 1981 tot december 1982. Kort na het vrijgeven van de auto ging de DMC failliet.

 

blank

Foto: Tomini classics

 

Vanaf het begin steeg de vraag naar dit bijzondere model enorm. Het bedrijf zag dit uiteraard ook en streefde ernaar om jaarlijks minstens 20.000 modellen te produceren. Door de slechte prestaties van het voertuig begon het enthousiasme van het publiek echter snel af te nemen. In totaal werden er slechts zo’n 6000 exemplaren geproduceerd.

 

De carrosseriepanelen van het voertuig zijn gemaakt van roestvrij staal – de gewone soort die veel wordt gebruikt in de culinaire industrie. Omdat dit materiaal geen verf nodig heeft, is de auto daarom nooit gespoten. In het oog springend zijn uiteraard ook de vleugeldeuren die het model kreeg.

 

delorean speedometer

Klokken van de DMC-12

 

Prestaties Delorean DMC-12

De DMC-12 kreeg een 2,7 liter V6-motor met 132 PK onder de motorkap en ging in 8,8 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid lag op slechts 85 mijl per uur, dat is nog geen 140 km/u. In de film moest de DeLorean 88 mijl per uur halen om door de tijd te kunnen reizen, hier werd het dus al science fiction.

 


Restauratie van een bijzonder exemplaar(tje)DeLorean modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant