MENU

Delage

Delage, ook wel SAFAD (Société Anonyme Française des Automobiles Delage) genoemd, was een Frans automerk dat luxe modellen en race-auto’s produceerde tussen 1905 en 1953. Het merk werd in 1905 opgericht door Louis Delage in Levallois-Perret, bij Parijs. Delage, een jonge ambitieuze technicus, was daarvoor in dienst geweest van Peugeot. In het begin assembleerde Delage chassis en aandrijflijnen van andere fabrikanten op een zelfontworpen carrosserie, die ook weer werd betrokken van anderen.

 

In 1908 verhuisde het merk naar een groter pand en in dat jaar boekte Delage ook succes in de racerij door het winnen van de ‘500 km Dieppe Grand Prix’. Vanaf 1909 maakte Delage eigen motoren en geavanceerde carrosserieën. Door overstromingen zag Delage zich gedwongen opnieuw te verhuizen, dit keer naar de Verdun Boulevard in Courbevoie in 1912. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was Delage zeer succesvol in de autoracerij. Tijdens de oorlog werd de fabriek, zoals dat met zoveel merken ging, gebruikt voor de oorlogsindustrie.

 

Overname Delage door Hotchkiss

Het Franse Delage had het erg zwaar tijdens de crisisperiode van de jaren dertig en het bedrijf gooide in 1935 de handdoek in de ring. De fabriek in Courbevoi werd gesloten en alle inventaris werdverkocht. Delahaye, een concurrerend Frans automerk, verkreeg een licentie om onder de naam Delage, auto’s te bouwen en deed dat ook, tot in 1953 het merk van het toneel verdween. Het merk werd samen met Delahaye overgenomen door Hotchkiss in 1954.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant