MENU

Delahaye

Het merk Delahaye werd als autofabriek in 1894 opgericht door Emile Delahaye. Na diens dood in 1901 werd een fabriek in Parijs in gebruik genomen. Daar werden zowel personenauto’s als vrachtwagens en bussen geproduceerd.

 

Geschiedenis van Delahaye

In 1908 begon de fabriek met de productie van eigen motoren en werden ook producten door anderen in licentie gebouwd. Het merk was meestal snel met het toepassen van nieuwe technieken, zoals waterkoeling en cardan-aandrijving.

 

In de jaren 30 was de fabriek succesvol in autoraces en werden ook vele records gevestigd. In 1935 werd het eveneens Franse sportieve merk Delage overgenomen. Dat merk verkeerde door de crisisperiode in financiële problemen. Na de fusie waren Delages feitelijk Delahayes, met een Delage embleem en grille.

 

Delahaye 135 M Figoni & Falaschi Narval Cabriolet 1935

Delahaye 135 M Figoni & Falaschi Narval Cabriolet uit 1935.

 

Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog fabriceerde de fabriek chassis die door verschillende carrosseriebouwers van een carrosserie werden voorzien. Bekende ontwerpen werden gebouwd door Figoni et Falaschi, Chapron, Letourneur et Marchand en Hermann Graber. Ook Nederlandse carrosseriebouwers, zoals Pennock ontwierpen modellen. Na de Tweede Wereldoorlog startte de fabriek opnieuw met de productie van auto’s. Er werden onder meer vrachtauto’s en Jeep-achtige voertuigen gebouwd. In 1954 werd de fabriek overgenomen door Hotchkiss, dat de productie vervolgens in 1956 heeft stilgelegd.

 

Delahaye 175 S Saoutchik Roadster 1949

Schitterende Delahaye 175 S Saoutchik Roadster uit 1949.

 


Delahaye modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant