MENU

Alfa Romeo Giulia TZ

De originele Alfa Romeo Giulia TZ, ook wel TZ1 genoemd vanwege de eveneens gebouwde latere TZ2, werd ontwikkeld in samenwerking met Autodelta, een bedrijf geleid door ex-Ferrari ingenieur Carlo Chiti. Het model werd gekenmerkt door een 1570 cc Twin Cam motor en andere mechanische onderdelen gedeeld met de Alfa Romeo Giulia en droeg een 105 serie chassisnummer. Het model kreeg een buisvormig spaceframe chassis met een volledig aluminium en daardoor zeer lichte carrosserie. Het resultaat was een lichtgewicht coupé van slechts 650 kilogram met een topsnelheid van 216 km/u. De TZ is gebouwd voor zowel de straat als voor het circuit, waarbij de race versies 160 PK leverden. De twin-spark cilinderkop, zoals ook in de GTA, droegen zeker bij aan de snelheid van de TZ.

 

alfa romeo giulia TZ1 achterzijde

de TZ1 met driedelige achterruit

 

alfa romeo giulia TZ1

 

Alfa Romeo Giulia TZ 1 - Exhaust notes!! 1080p HD

 

De Alfa Romeo Giulia TZ debuteerde op de 1963 FISA Cup Monza, waar de TZS de eerste vier plaatsen pakte in de categorie prototype. Aan het begin van 1964 werd de TZ gehomologeerd tot de categorie Gran Turismo. Na homologatie begon het meer overwinningen te boeken in zowel Europa als Noord-Amerika. Van de eerste TZ, werden 112 stuks gebouwd tussen 1963 en 1965. Deze TZ-modellen zijn zeer gewild onder verzamelaars en brengen makkelijk een paar ton op.

 

alfa romeo giulia TZ2 achterzijde

de TZ2 met achterruit uit 1 stuk

 

alfa romeo giulia TZ2

 

Alfa Romeo Giulia TZ2 Sound

 

In 1965 werd de auto bijgewerkt met een nieuwe glasvezel carrosserie voor een lagere luchtweerstand en een lager gewicht (620 kg). Deze nieuwe versie werd ook ontworpen door Zagato. Het nieuwe ontwerp werd de Alfa Romeo Giulia TZ2 genoemd. De TZ2 werd gebouwd als raceversie; Het was uitgerust met een Autodelta voorbereid twin plug, dry-sump smering 1570 cc straight-4 DOHC motor met ongeveer 170 PK. Met deze motor haalde de auto een top van 245 km/u. De achterruit werd ook aangepast en werd uit 1 stuk gemaakt. Ontwikkeling van TZ auto werd gestopt eind 1965, om ruimte te maken voor een nieuw GTA racing programma. Er werden slechts 12 TZ2’s gebouwd.


Alfa Romeo Giulia variaties


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant