MENU

Gespot: Pininfarina Spider 2000 Europa

Zaterdag 29 augustus 2015 om 17:53 door Frank

Lopen we in den Haag tijdens een gezellig mini-evenement opeens tegen Pininfarina Spider 2000 Europa aan. Die zie je niet veel! De ondernemersvereniging Willemspark bleek een classic car show georganiseerd te hebben. Weliswaar niet heel groot, maar er stonden toch wel een paar mooi oldtimers tussen.

 

pininfarina spider Europa

Pininfarina Spider Europa

 

We kennen Pininfarina vooral als designhuis van mooie carrosserieën voor merken als Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, GM, Lancia, en Maserati. Deze Spider is ook ontworpen door de Italiaanse designer en is een unieke auto, die werd gebouwd onder de naam van Pininfarina in de buurt van Turijn. Er werden slechts 7950 exemplaren van dit exclusieve model gebouwd op basis van de Fiat 124 die werden gebouwd vanaf 1966. De meeste werden geëxporteerd naar Duitsland. Vanaf 1982 werd deze versie als de Pininfarina Spider Europa verkocht met een 2 liter motor.

 

Pininfarina Europa Volumex

Het topmodel van deze lijn, de Volumex, werd gebouwd in de periode 1984 – 1986. Dit model was nog zeldzamer want er werden van de Volumex slechts 500 exemplaren gebouwd. Na de bouw van de laatste Volumex werd de hele Spider-serie productie beëindigd ondanks de groeiende populariteit van cabrio’s in die periode. Het gevolg was dat dit klassieke ontwerp van de Pininfarina Spider Europa Volumex, is uitgegroeid tot een collector’s item. Helaas zijn onderdelen behoorlijk schaars. Bijzonder aan de Pininfarina Spider Europa Volumex is de 2 liter motor met compressor die aardig wat power levert, ook in lager toeren en een groot koppel heeft.

 

pininfarina spider Europa achterzijde

 

pininfarina spider Europa interieur

 

Een bijzonder kenmerk van een Volumex exemplaar is de driedelige lichtmetalen velg gemaakt door het bedrijf Speedline en de spatbord verbreding. Aan de velgen van dit exemplaar te zien, betreft het hier dus geen Volumex-versie. De Spider Volumex werd uitsluitend geleverd in twee kleuren: Ruby gekleurde metallic (361 stuks) en zwart metallic (139 stuks).

 

Overigens stonden er nog een paar modellen die je niet veel meer tegenkomt. Wat te denken van deze Oldsmobile Toronado uit 1969. Helaas op gas, maar met een gewicht van 2200 kilo(!) moeten we daar misschien toch maar wat begrip voor opbrengen.

 

oldsmobile toronado 1969

 

Ook zagen we nog een mooi oud Frans beestje in de vorm van deze Peugeot 302 uit 1937 met een mooi snorrende viercilinder die goed is voor 50 PK. Mooi die koplampen achter de grille en die dubbele klapramen als voorruit.

 

Peugeot 302 1937

 

oldtimers frederikstraat den haag


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's