MENU

Oldsmobile Toronado

De Oldsmobile Toronado werd gebouwd tussen 1966 en 1992 en was een gedurfd idee gecombineerd met intrigerende styling. Het was de eerste poging om een goede voorwiel aangedreven full-size Amerikaanse auto te bwouen sinds de Cord uit de jaren dertig. Het model is een van de meest populaire Oldsmobiles ooit gebouwd en een echte Amerikaanse muscle car met zijn standaard grote V8 en dynamische styling.

 

Oldsmobile toronado 1966-2

Oldsmobile toronado uit 1966

 

Het model was weliswaar geen sportwagen maar met een standaard 425 cid V8 met een vermogen van 385 PK en agressieve styling, oogde de auto als een echte straatracer. Het aandrijfsysteem werd gekenmerkt door een split transmissie met de koppelomvormer achter de V8 motor en de versnellingsbak op afstand onder de linker cilinderbank. Deze opstelling zorgde, met het blok voorin, voor een ideale gewichtsverdeling voor deze grote muscle car. De geslaagde styling werd uitgevoerd door GM’s hoofdontwerper William L. Mitchell: vooruitstekende voorspatborden, verborgen koplampen, gespierd wielkasten, en een bijgesneden staart in het verlengde van een gladde fastback daklijn.

 

Oldsmobile toronado GT

GT-versie met 400 PK

 

Toronado GT-versie

Gedurende de productie richting de jaren zeventig onderging het model een aantal kleine veranderingen. 1970 was het laatste jaar van de 1e generatie Toronados en het model kreeg vaste koplampen in plaats van de verborgen koplampen in de jaren ervoor. Nieuw dit jaar was een GT-versie van ht model. Deze versie kreeg een 455 V8-motor met een vermogen van 400 PK, in plaats van de standaard 375 PK in de basis Toronado. De GT was te herkennen aan de dubbele uitlaten met een getande achterbumper, metallic lak met stripings op de zwarte wielkasten en een GT motorkap badge.

 

1968 Oldsmobile Toronado features and functions

model uit 1968

 

1966 Oldsmobile Toronado - Jay Leno's Garage

1966 Oldsmobile Toronado van Jay Leno


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant